Парламентарната асамблея на Съвета на Европа отправи днес критики към Русия във връзка с провеждането на президентските избори.

Изборите в Русия се проведоха с повторение на същите грешки, които бяха допуснати при парламентарните избори през декември.

Резултатите от президентските избори отразяват волята на избирателите, демократичният потенциал на които, за съжаление, не беше напълно реализиран. Това е коментара на Андреас Грос, ръководител на мисията наблюдатели на ПАСЕ, цитиран от БиБиСи.

Андреас Грос допълва, че нито една от изказаните от делегацията забележки от декември месец не е била взета под внимание.

В изявление на ПАСЕ се посочва като основен проблем начина на регистрация на кандидатите, който поставя изобщо въпроса за това до каква степен тези избори се явяват свободни.
Също не е бил осигурен равен достъп на кандидатите до средствата за масова информация, което допълва още съмнения към тезата за справедливия характер на изборите, се казва още в становището.

Андреас Грос коментира обаче победата на кандидата на „Единна Русия" Дмитрий Медведев като напълно „отразяваща волята на руския избирател".

Преувеличено би било обаче да се каже, че резултатите са фалшифицирани.

Наблюдателят посочва, че на мисията са известни и случаи на нарушения в отделни райони, както и че наблюдателите знаят за случаи на оказване на давление върху ръководители на учебни заведения, на предприятия и местни власти.

„Ние знаем , че традиционно регионални и местни ръководители считат, че в угода на своите ръководители трябва да се постигат определени резултати", посочва Андреас Грос.

Припомняме, през декември председателят на ЦИК Владимир Чуров отхвърли забележките и предложенията на ПАСЕ с аргумента, че те не са подкрепени с факти. Тогава той каза, че затова и няма да бъдат отчетени и взети под внимание за изборите през март.