Изпълняващият длъжността министър-председател на Армения Никол Пашинян свика среща в четвъртък вечерта на Съвета за сигурност на страната, за да обсъдят ситуацията по границата с Азербайджан. Това написа лидерът на фракцията "Светла Армения" Едмон Марукян във Facebook.

"Както знаете, сутринта поискахме да бъде свикано заседание на Съвета за сигурност с участието на ръководителите на парламентарните фракции. Преди малко ни беше казано, че искането ни е удовлетворено. Срещата ще се проведе вечерта", каза той.

По-рано в четвъртък Пашинян заяви, че планира скоро да представи план за мирно уреждане на граничния спор с Азербайджан, който да отговаря на всички страни. Ситуацията на арменско-азербайджанската граница остава напрегната от 12 май, когато арменското министерство на отбраната заяви, че азербайджанските въоръжени сили са се опитали да извършват "определени дейности" в граничния район на провинция Сюник.

Макрон настоя Азербайджан да изтегли войските си от Армения

Макрон настоя Азербайджан да изтегли войските си от Армения

Франция е ангажирана с териториалната цялост на Армения

Министерството на отбраната на Азербайджан заяви по-рано в четвъртък, че шестима арменски войници са били заловени при опит да преминат границата между двете страни. Според Азербайджан в четвъртък сутринта в близост до границата са открити няколко парчета арменска военна техника, включително танкове.

Министерството на отбраната на Армения потвърди залавянето, като добави обаче, че арменските войски са участвали в инженерни дейности в граничен квартал на провинция Гегаркуник. Пашинян определи инцидента като отвличане и Ереван се свърза с Европейския съд по правата на човека.

Френският президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с и.д. премиер на Армения Никол Пашинян преди седмици настоя за незабавно изтегляне на азербайджанските войски от територията на Армения.

Армения и Азербайджан договориха примирие след 6-седмична война в края на миналата година. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Русия. Москва изпрати 2000 миротворци в Нагорни Карабах.

Арменският е официалният език в Карабах.

Армения иска повече руски войници на територията си

Армения иска повече руски войници на територията си

Така Русия се превръща в гарант на арменската сигурност