Пчелари от цяла Франция твърдят, че годината е била катастрофална за меда, като пчелите им са умрели от глад, а производството е спаднало с до 80 процента.

Микаел Изамбер, пчелар от Сен-Ор-ле-Рош в Централна Франция, е загубил 70% от меда си и е трябвало да подхранва пчелните семейства със захар, за да им помогне да оцелеят след студената и дъждовна пролет, обобщи АФП.

"Годината беше катастрофална", казва 44-годишният Исамбер, който се грижи за 450 кошера.

Обикновено един кошер произвежда 15 килограма мед годишно, но този път Исамбер казва, че стопанството му е произвело само между пет и седем килограма.

Когато вали дъжд, пчелите "не летят, не излизат навън, така че изяждат собствените си запаси от мед", каза неговият съуправител и колега пчелар Мари Мьор.

Ниските температури и обилните валежи пречат на пчелите да събират достатъчно прашец, а на цветята - да произвеждат нектар, който насекомите събират, за да правят мед.

Лошото време е засегнало производителите на мед в цялата страна, като в някои региони производството през пролетта е спаднало с 80% - цифри, които летните реколти трудно ще компенсират, заяви Френският национален пчеларски съюз (Unaf).

Загубата на пчели причинява недостиг на важни храни

Загубата на пчели причинява недостиг на важни храни

Това става ясно от ново проучване

Валежите са се увеличили с 45% спрямо средногодишния брой, съобщи Unaf в писмо до местните си клонове.

"При климатичните условия, които бяха катастрофални в много региони с обилни дъждове... и ниски температури до късно, жизнеспособността на много пчелари е застрашена", заявиха от Френския пчеларски съюз.

В САЩ ще ваксинират медоносните пчели

В САЩ ще ваксинират медоносните пчели

Американското правителство одобри за употреба първата в света подобна ваксина

Температурите се задържаха под 18 градуса по Целзий - минималната температура, необходима на цветята, за да произвеждат нектар, каза Жан-Люк Хаскот, пчелар от Бретан в Западна Франция, който е загубил около 15 пчелни семейства.

"За някои от моите колеги беше по-лошо", каза той.

"През юни популацията на пчелите се увеличава и нуждите на пчелните семейства нарастват, но тъй като нищо не идваше, някои умряха от глад", каза Хаскот.

Недостигът на пчели - бомба със закъснител за Европа

Недостигът на пчели - бомба със закъснител за Европа

Липсите се оценяват на около 7 млрд. пчели

Според президента на Unaf Кристиан Понс френските пчелари вече са се били разминали с няколко сезона на горещини и закъснели студове, което е направило тази "черна година" още по-лоша.

"Преди десет години правех от един тон и половина до два тона мед на обект, докато днес те са 100 килограма", казва Понс, пчелар от южния регион Еро.

По-рано тази година производителите на мед протестираха срещу "нелоялната конкуренция" от страна на чуждестранни производители, което доведе до отпускането на помощ от правителството в размер на пет милиона евро (5,6 милиона долара).

Пчелари се оплакват от катастрофално ниски добиви на мед

Пчелари се оплакват от катастрофално ниски добиви на мед

Очакват поне 20% поскъпване на пчелния продукт заради сушата

Френските потребители консумират средно 45 000 тона мед годишно, от които около 20 000 тона се произвеждат във Франция, според левия профсъюз Конфедерация на земеделските производители.