Китай публикува първия си доклад за изследване на спорната плитчина Сабина в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

В него се посочва, че няма научна или фактическа основа за твърденията на Филипините за щети по рифовете.

В доклада на Министерството на природните ресурси, изготвен от май до юли, е установено, че ключовите стойности на индекса на местообитанията в района на рифа са в рамките на подходящия диапазон на растеж на системата от коралови рифове.

"Що се отнася до измисленото от Филипините твърдение, че изкуственото натрупване на коралови отломки от Китай в рифа Сянбин е причинило избелване и смърт на голям брой корали в региона, няма научна или фактическа основа", се изтъква в доклада.

Рифът Сянбин, известен и като плитчината Сабина, се намира в спорните води на Южнокитайско море близо до островите Спратли, които Китай нарича Нанша.

Пекин се разтревожи от филипинска окупация на "китайски" остров

Пекин се разтревожи от филипинска окупация на "китайски" остров

Китай очаква още проблеми от Филипините в Южнокитайско море

Китай претендира за суверенитет над по-голямата част от Южнокитайско море. И двете страни са имали за няколко атола в морето, където годишно преминават търговски стоки на стойност 3 трилиона долара.

Филипинската брегова охрана обвини Китай в изграждането на изкуствен остров в плитчината Сабина, а Пекин посочи, че "незаконното" разполагане на филипински военни кораби на островите Нанша "сериозно е увредило" екосистемата на кораловия риф в района.

В доклада Китай отбелязва, че кораб на бреговата охрана на Филипините, "незаконно" акостирал в плитчината, е имал неблагоприятно въздействие върху околната среда.

"Засегнати от вълни и течения, котвите и котвените вериги ще причинят щети на околните рифове и Филипините многократно са изпращали малки плавателни съдове да оперират на околните рифове", заяви старши инженер от Министерството на природните ресурси на Китай.

Миналата неделя близо до плитчината Сабина филипинската работна група за Южнокитайско море съобщи, че китайски плавателни съдове са извършили таран и са използвали водни оръдия срещу кораб на Филипинското бюро за риболов, превозващ храна, гориво и медицински консумативи за филипинските рибари.

Китай и Филипините стигнаха до пореден морски сблъсък

Китай и Филипините стигнаха до пореден морски сблъсък

Блокиран филипински кораб от китайската брегова охрана обтегна отношенията