Китай призовава британските и японските власти да не си измислят "въображаеми врагове" в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това заяви на брифинг говорителят на външното министерство на страната Уан Уенбин, цитиран от ТАСС.

"Азиатско-Тихоокеанският регион е пространство за мирно развитие, а не арена за геополитически игри. А Китай е партньор за сътрудничество за всяка страна, а не предизвикателство за никоя държава", подчерта той.

Коментарът му е по повод подготовката за подписване на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между министър-председателите на Великобритания и Япония.

Япония, Великобритания и Италия разработват съвместно изтребител от следващо поколение

Япония, Великобритания и Италия разработват съвместно изтребител от следващо поколение

Новият самолет трябва да бъде готов до 2035 г

"Установяването на сътрудничество в областта на отбраната между съответните страни (Обединеното кралство и Япония) трябва да спомогне за насърчаване на взаимното разбирателство и доверие между всички страни. Няма нужда да си измисляме въображаем враг и със сигурност няма нужда да въвеждаме остарялата идеология за блокова конфронтация в региона", посочи дипломатът.

Британският премиер Риши Сунак и японският му колега Фумио Кишида ще се срещнат по-късно днес в Лондон, за да подпишат споразумение, което ще позволи временно разполагане на британски сили на японска територия по време на военни учения или извънредни ситуации. Документът има за цел да опрости организацията на съвместните учения и логистичното сътрудничество между двете страни. Освен това ще намали броя на бюрократичните спънки, в случай че една от страните трябва да разположи войски на територията на другата.

Преди година Япония сключи подобно споразумение и с Австралия.

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

Според Пекин е под въпрос ангажиментът на Токио към отбранителна стратегия и мирно развитие