Мисията на Китай в Европейския съюз призова НАТО да спре да преувеличава теорията за "китайската заплаха", след като лидерите на Алианса предупредиха, че страната ги поставя пред "системни предизвикателства", съобщава "Ройтерс".

Вчера лидерите на НАТО заеха решителна позиция към Пекин в комюнике на първата среща на върха на американския президент Джо Байдън с Алианса.

Заявените от Китай амбиции и напористото й поведение са системни предизвикателства пред международния ред, основаващ се на правила, и в сферите, свързани със сигурността на Алианса, категорични бяха лидерите на НАТО.

Новият президент на САЩ призова колегите си в НАТО да се противопоставят на китайския авторитаризъм и нарастващата военна мощ на азиатската страна - една промяна на фокуса за Алианса, създаден за защита на Европа от Съветския съюз по време на Студената война.

Китай сряза Г-7: Отмина времето да диктувате глобалните решения

Китай сряза Г-7: Отмина времето да диктувате глобалните решения

Световните въпроси трябвало да се обсъждат между всички страни

От китайската мисия в ЕС обаче подчертават, че НАТО "клевети" мирното развитие на Китай, погрешно е преценил международната обстановка и има "манталитета на Студената война". Те са категорични, че азиатската страна винаги се е ангажирала с мирното развитие.

"Няма да поставим "системно предизвикателство" пред никого, но ако някой иска да постави нас пред "системно предизвикателство", няма да останем безразлични", посочва се в изявлението им.

Припомняме, страните от Г-7, които се срещнаха във Великобритания през уикенда, упрекнаха Китай в нарушаване на човешките права в региона Синцзян, призоваха Хонконг да запази висока степен на автономия и поискаха пълно разследване на произхода на коронавируса в Китай.

От своя страна посолството на Китай в Лондон заяви, че решително се противопоставя на споменаването на Синцзян, Хонконг и Тайван. Според тях това е изопачаване на фактите, което разкрива "зловредните намерения на няколко държави, сред които и САЩ".

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Смъмриха Китай по няколко въпроса