Китай категорично се противопоставя на решението на САЩ да включи редица китайски предприятия към своя списък за контрол на износа по въпроси, свързани с Русия, съобщава "Ройтерс".

В петък Съединените щати добавиха 105 руски и китайски фирми към списъка си с търговски ограничения заради предполагаемата им подкрепа за руската армия.

Компаниите - 42 китайски, 63 руски и 18 от други страни - попаднаха под удара на санкциите поради различни причини - от изпращането на американска електроника до свързани с руската армия страни до производството на хиляди дронове "Шахед"-136, които Русия да използва при нахлуването си в Украйна.

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

САЩ наложиха санкции срещу 400 компании и физически лица от Русия и Китай

Налагат се санкции срещу десетки китайски компании за участието им в доставките на промишлено оборудване и микроелектроника за Русия.

След въвеждането на мярката американските доставчици трябва да разполагат с трудни за получаване лицензи, за да имат право да правят доставки за компании от "списъка на юридическите лица".

Министерството на търговията на Китай заяви, че действията на САЩ нарушават международния търговски ред и възпрепятстват нормалния икономически обмен.

От ведомството подчертаха, че Китай ще предприеме необходимите мерки, за да защити решително законните права на своите компании.