Споразуменията за нормализиране на отношенията между Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) с Израел повдигат определени въпроси. Това изявление направи във вторник председателят на Камарата на представителите на Конгреса Нанси Пелоси.

"Днес е важен ден, когато Америка приветства подписването на споразумения между Израел, ОАЕ и Бахрейн," каза тя. Пелоси представлява опозиционната Демократическа партия на Съединените щати и е третият по важност пост в йерархията на американската администрация.

Махбуд Абас: Няма да има мир с Израел

Махбуд Абас: Няма да има мир с Израел

Позиция на палестинския президент

Въпросите се отнасят преди всичко до задълженията на американската администрация, оглавявана от републиканеца Доналд Тръмп, да доставя "американски самолети F-35" на ОАЕ, убеден е Пелоси. Тя предупреди, че законодателният клон на САЩ ще наблюдава двупартийно изпълнението на сделки в тази област, "за да гарантира, че Израел може да поддържа качествено военно превъзходство в региона".

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Тел Авив обеща промени в политиката си за Западния бряг

Освен това е "жизненоважно" да се разбере какво точно означават Авраамовите споразумения по отношение на "обявено замразяване на усилията на Израел да анексира части от Западния бряг" на река Йордан, каза Пелоси. В тази връзка тя увери, че "Камарата на представителите продължава да поддържа истински и траен мир между Израел и палестинците", основан на принципа на съжителството на две държави.

Долната камара на Конгреса, контролирана на този етап от демократите, се противопоставя на "едностранното анексиране на територията или усилията за осигуряване на пълна палестинска държавност извън рамките на преговорите с Израел", каза ораторът. Членовете на Камарата на представителите изразяват "силна подкрепа за Израел и всички онези в региона, които се стремят да проправят пътя за мир", каза тя.

Тръмп очаква Саудитска Арабия да признае Израел в "точното време"

Тръмп очаква Саудитска Арабия да признае Израел в "точното време"

Израел, Бахрейн и ОАЕ подписаха мирно споразумение

На свой ред лидерът на републиканското мнозинство в Сената на конгреса Мич Макконъл определи сключването на споразуменията като "исторически ден за мир в Близкия изток". "Споразуменията, които се превърнаха в повратна точка, бяха формализирани в Белия дом между Израел, ОАЕ и Бахрейн. Благодарение на САЩ и администрацията на Тръмп вятърът на промяната носи напредък и мир", каза ръководителят на републиканската фракция в горната камара на Конгреса.

Междувременно лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти изрази мнение, че неговият съпартиец Тръмп е успял да постигне за относително кратко време това, което не е успял да постигне през последните десетилетия.

"Днешното официално подписване на споразумението бележи началото на обещаваща глава в историята на Близкия изток - бъдеще, което ще бъде оформено от мир, дипломация и споделена визия за икономически просперитет. придвижване към мир в Близкия изток, отколкото сме виждали от десетилетия ", каза Маккарти.

Според него подписването на "Авраамовите споразумения" означава, че "Америка отново води и светът става по-безопасен поради това".