Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за "Фокус", коментира изказване на руския външен министър Сергей Лавров като провокативно и пропагандно. 

Лавров заяви, че настроенията на македонския народ са в противоречие с евроатлантическия курс на политическия елит.

"Всички държавни институции знаят, че Русия се меси в нашите вътрешни работи. Последно с интензивно участие чрез свои хора, свои политически субекти, свои инсталации. От съседни държави пристигат хора, които са руски агенти, тоест хора на руска служба. Не мога да оповестя публично откъде точно идват, защото това е чувствителна информация, но руснаците също се опитват да влияят чрез тези, модерно наречени хибридни заплахи, чрез политическа пропаганда", оценява Пендаровски.

Той разкрива, че има информация от компетентните органи за хора от последните граждански протести, но и за финансирането на "някои политически субекти".

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Лавров: Западът иска да използва Черна гора и Македония срещу нас

Критики от Кремъл

В същото време Пендаровски не разкрива кои са тези субекти, но посочва, че става дума за "няколко субекта в пряка връзка с Москва преди няколко години".

"Докато е политически артикулирано в институциите, е добре и е демократично. Но трябва да кажа, че наистина е странно, че няколко дни след руската инвазия в Украйна, левицата извика руския посланик в парламента и го почете за приноса му в двустранните отношения, което е безпрецедентно. Това не се е случвало в нито един европейски парламент", каза Пендаровски в интервю за "Фокус".

Относно руската военна намеса в Украйна държавният глава казва, че никой не знае кога тази война ще приключи, но добави, че всички прогнози сочат, че конфликтът ще продължи, което, предупреждава той, ще предизвика верижни реакции в света.