В сряда македонският президент Стево Пендаровски ще връчи мандат за съставяне на ново правителство. Това са съобщили от кабинета на държавния глава, цитирани от МКД.

Избират наследник на Заев на 12 декември

Избират наследник на Заев на 12 декември

Но процедурата започва днес

Както се очакваше, мандатът ще бъде връчен на новия лидер на СДСМ Димитър Ковачевски, за когото се говореше, че ще бъде следващият кандидат за министър-председател. 

Ковачевски разполага с 20 дни, за да предложи кабинет.

Веднага след като Асамблеята получи номинацията, започва нов срок от 15 дни, в който председателят Талал Джафери трябва да насрочи сесията, на която ще бъде избрано правителството. Дебатът може да продължи до 2 дни, а гласуването трябва да се проведе не по-късно от втория ден преди полунощ.

До събота, 18 януари, новият кабинет и официално получи зелена светлина от народните представители.

Припомняме, че това се налага, след като по-рано тази седмица премиерът на РС Македония Зоран Заев подаде оставка. Той изпрати документа до председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери. Той се мотивира с чл. 219 от правилника на парламента на РС Македония.

Тогава Пендаровски припомни стъпките си по конституция - че разполага с 10 дни, за да връчи мандат за съставяне на следващото правителство на страната, но не може да избира сам кандидат, а очаква писма от съответните партии, които разполагат с подкрепа и готовност да съставят кабинет.

Пендаровски има 10 дни, за да връчи мандат за ново правителство

Пендаровски има 10 дни, за да връчи мандат за ново правителство

Очаква кандидатури, но е склонен да даде мандата на социалистите

Според Пендаровски, трябва да се даде шанс на новия президент на СДСМ Димитър Ковачевски, за когото се говори, че ще бъде следващият кандидат за министър-председател. Ковачевски е големият неизвестен в политиката, защото досега не е бил на такава позиция, но трябва да му се даде шанс.

Трябва да му се даде шанс. Факт е, че той има богат академичен опит, има партиен стаж в СДСМ, там го познават. Мисля, че има връзки с различни групи. "Мисля, че има добра отправна точка", каза Пендаровски.

Трима се борят за поста на Заев начело на СДСМ

Трима се борят за поста на Заев начело на СДСМ

Вчера изтече крайният срок за подаване на кандидатури...