Русия и Китай засилват сътрудничеството си в Арктика, което може да повлияе на регионалната стабилност, заяви Министерството на отбраната на САЩ при представянето на стратегията си за Арктика. Това съобщи агенция Ройтерс.

Русия е възстановила стотици военни обекти от съветско време в региона. Китай, който се самоопределя като "близоарктическа" държава, има амбиции да създаде "Полярен път на коприната" и се интересува от минералните ресурси и новите корабни маршрути, които се отварят с топенето на ледовете.

Докладът на Пентагона посочва, че нарастващото сътрудничество между Китай и Русия в Арктика е обезпокоително. Арктическите морски маршрути все по-често се използват за свързване на основни икономики в Тихия и Атлантическия океан поради глобалното затопляне и дългите периоди без лед. Китай и Русия работят заедно за развитието на арктическите маршрути, като Русия се стреми да доставя повече нефт и газ на Китай на фона на западните санкции, а Китай търси алтернативен път, за да намали зависимостта си от пролива Малака.

Пентагонът добавя, че САЩ следят сътрудничеството между Китай и Русия и са готови да реагират, като разчитат на събиране на разузнавателна информация, сътрудничество със съюзниците и възможността за разполагане на военни сили.

Този месец САЩ, Канада и Финландия обявиха създаването на консорциум за строителство на ледоразбивачи, за да засилят корабостроенето и да се противопоставят на стратегическите амбиции на Русия и Китай в полярните региони. Сделката, която трите държави от НАТО възнамеряват да подпишат до края на годината, ще обедини усилията на съюзниците и ще увеличи капацитета за строителство на кораби.

Канада укрепва отбраната си в Арктика

Канада укрепва отбраната си в Арктика

Страната ще закупи до 12 нови подводници за флота си