Лидерите на Пентагона очаква, че коронавирусът може да удари повече кораби на ВМС в морето, след като огнище на борда на самолетоносач в Тихия океан зарази повече от 400 моряци, заяви в четвъртък високопоставен генерал, цитиран от АП.

Генерал Джон Хитън, командир на стратегическото командване на САЩ коментира, че един член на екипажа на USS "Теодор Рузвелт" е хоспитализиран в четвъртък за интензивно лечение в Гуам, където самолетоносачът е повече от седмица. Той каза, че 416 членове на екипажа са заразени и че очакват 1164 резултати от тестове.

"Не е добра идея да мислите, че Теди Рузвелт е единствен по рода си въпрос", каза Хитън на пресконференция в Пентагона. "Имаме твърде много кораби в морето. ... Да мислим, че това никога повече няма да се повтори, не е добър начин за планиране."

Той каза, че USS "Нимиц", самолетоносач в пристанище в Бремертон, Вашингтон, подготвящ се за разполагане в Тихия океан, има неуточнен брой членове на екипажа, които са заразени с вируса.

"Имаше много малък брой пробиви в Нимиц и наблюдаваме това много внимателно, преди Нимиц да замине", каза той. "Но това не е голям пробив, не е голям скок в този момент."

Томас Модли се извини за обидите срещу капитана на самолетоносача

Томас Модли се извини за обидите срещу капитана на самолетоносача

По-рано той обясни на моряци, че капитанът им е "или наивен, или глупав"

Относно "Теодор Рузвелт" Хитън добави, че в допълнение към 416 моряци, които са тествани положително досега, 3 190 са тествани отрицателно. Предстои резултатите от тестове на останалата част от екипажа. 2700 членове на екипажа са слезли от кораба и са настанени "по целия остров", който е територия на САЩ. Тези, които са тествани положително, се проверяват от медици два пъти на ден.

Огнището на борда на Рузвелт е илюстрация, към която военните трябва да се адаптират. "Това ще бъде нов начин на работа, върху който трябва да се съсредоточим", каза той, като се позова на предизвикателството за набиране, обучение, разгръщане и потенциално водене на битка на фона на пандемията. "Ние се приспособяваме към този нов свят, още докато си говорим днес."

Заразата на борда на Рузвелт започна в края на март и вкара ВМС в криза на лидерството. Томас Модли, който подаде оставка във вторник като изпълняващ длъжността секретар на ВМС, уволни капитана на Рузвелт, капитан Брет Крозиер, защото разпространи писмо с призив за по-бързи действия от страна на ВМС, за да спаси екипажа си.

По-късно, генерал Марк Мили коментира, че въпреки огнището на борда на Рузвелт, той може да бъде върнат в морето и да се върне към активна служба сравнително бързо, ако това се изисква спрямо световни събития.

Говорейки заедно с Хитън в Пентагона, Дейвид Норкист, заместник-министърът на отбраната обясни, че лидерите на отбраната осъзнават, че коронавирусът няма да бъде краткосрочен проблем за военните.

"Ще трябва да се променяме и адаптираме, защото дори през следващите месеци вирусът няма да изчезне. Ще трябва да можем да работим в COVID среда."

Министърът на американските ВМС подаде оставка

Министърът на американските ВМС подаде оставка

Заради казуса със заразата на „Теодор Рузвелт”...