САЩ започнаха да прехвърлят "Пейтриът" в Ирак, но разгръщането му ще се случи след няколко дни, съобщава Пентагонът, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Макензи предупреди Иран да не отговаря на удара на коалицията срещу съоръженията на шиитската група "Катаиб Хизбула" в Ирак.

"Бих предупредил Иран и силите, които подкрепя, срещу мерки за отмъщение, които биха могли да застрашат силите на САЩ, коалицията или нашите партньори", каза той на брифинг в Пентагона.

Генералът подчертава, че американските власти са готови да защитават силите си в региона "и да реагират на всяка следваща агресия".

"Сега прехвърляме "Пейтриът" в Ирак. Поставихме подготвителни материали на място, които ще ни позволят да създадем позициите за "Пейтриът" в Ирак. Що се отнася до системите за прихващане на ракети, артилерийски и минохвъргачни снаряди на противника и други оръжия, използвани за защита на тези системи, остават още няколко дни до пълна готовност на тези системи", добави Макензи.

Системите "Пейтриът" се използват за прихващане на "ракетите от този тип, които Иран използва при нападението си "държава срещу държава" в началото на януари", когато Техеран атакува американски бази в Ирак в отговор на убийството на генерал-майор Касем Сюлеймани, обясни Макензи.

Фактът, че Вашингтон иска разрешение от Багдад да разположи ПВО в Ирак бе обявен в края на януари от председателя на Съвместните началници на щабове на въоръжените сили на САЩ Марк Мили.

САЩ отговориха на атаката в Ирак

САЩ отговориха на атаката в Ирак

След нареждането на Тръмп

Иракският външен министър Мохамед Али ал Хаким привика посланиците на Съединените щати и Великобритания в Багдад във връзка с въздушни удари от американските сили по обекти в Ирак.

"Външният министър проведе спешна среща, на която заместник-министрите, съветниците и официалният представител обсъдиха мерки относно неотдавнашната американска агресия. Той разпореди посланиците на САЩ и Великобритания в Багдад да бъдат привикани".

В четвъртък САЩ започнаха въздушни удари срещу 5 съоръжения на "Катаиб Хизбула" в Ирак, наричайки това защитна атака. В изявление на пресслужбата на Пентагона се казва, че атаките са "пропорционални и са пряк отговор на заплахата от иранските шиитски милиции, които продължават да атакуват бази с коалиционни сили".

В изявление на командването на иракските въоръжени сили, действията на САЩ бяха оценени като нарушение на суверенитета на Ирак и "принципите на партньорство между иракските сили за сигурност и страните, които планираха и извършиха тази коварна атака".

Според командването пет иракски войници са загинали в резултат на въздушните удари.

Иран предупреди Тръмп да не се заиграва с "опасни" действия в Ирак

Иран предупреди Тръмп да не се заиграва с "опасни" действия в Ирак

"САЩ не могат да прехвърлят отговорността за незаконното си присъствие в Ирак"