САЩ планират да пренасочат вниманието на армията си към конкуренцията с Русия и Китай въпреки заплахите за сигурността в Близкия изток. Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от "Асошиейтед прес", по време на речта си на Националния форум за отбраната "Роналд Рейгън". Всяка година на него се срещат военни, представители на правителството и на отбранителната индустрия.

Еспър посочи, че ще се придържа към отбранителните приоритети, зададени от предшественика му Джим Матис, който преди година подаде оставка в знак на протест срещу решението президента Доналд Тръмп за изтегляне от Сирия. От тогава нестабилността в Близкия изток се засили.

Пентагонът отрече за изпращане на 14 000 военни в Близкия изток

Пентагонът отрече за изпращане на 14 000 военни в Близкия изток

Еспър обаче не изключи незначителни увеличения в бъдеще

Заради опасения за действията на Иран от месец май до момента в района на Персийския залив са изпратени още най-малко 14 000 американски военнослужещи. Сирия може да бъде смятана за още по-сложен проблем за Вашингтон, а Ирак е изправен пред граждански протести.

Американско-саудитските военни връзки може да се усложнят поради нападение в американска военноморска база в "Пенсакола", извършено в петък, независимо че същия ден Еспър увери, че отношенията между двете страни остават стабилни.

Тръмп нарече лъжа, изпращането на 12 хиляди войници в Саудитска Арабия

Тръмп нарече лъжа, изпращането на 12 хиляди войници в Саудитска Арабия

По-рано бе съобщено, че Пентагонът изпраща 7 000 военни да противодействат на Иран