САЩ ще сложат край на севернокорейския режим, ако Пхенян започне да използва ядрени оръжия, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин.

"Секретарят Остин потвърди твърдия ангажимент на САЩ да осигурят разширена възпираща сила, използвайки пълния набор от отбранителни способности на САЩ, включително ядрена, конвенционална и противоракетна отбрана, както и усъвършенствани неядрени способности", се казва в съвместно комюнике от консултативната среща по въпросите на сигурността между САЩ и Южна Корея във Вашингтон.

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Ким Чен-ун: Готови сме на ядрена война със САЩ

Твърда позиция на Северна Корея

Ръководителят на Пентагона подчерта, че всяко нападение срещу САЩ и техните съюзници и партньори, включително с нестратегически ядрени оръжия, "ще доведе до края на режима на Ким Чен Ун".

От южнокорейска страна на срещата присъства министърът на отбраната Ли Чжон-соп.

В комюникето се отбелязва, че страните са "изразили загриженост от продължаващите усилия на Северна Корея да развива ядрени и балистични ракети, както и от реториката за използване на тактически ядрени оръжия".

Вашингтон и Сеул се споразумяха да засилят сътрудничеството в "обмена на информация, консултациите, съвместното планиране и изпълнението на решенията", се казва в документа. Според информационната агенция "Йонхап" споразуменията ще позволят на Сеул, наред с други неща, да "търси споразумение за споделяне на ядрени материали, подобно на споразумението с НАТО".

Северна Корея отново изстрелва ракети и снаряди

Северна Корея отново изстрелва ракети и снаряди

Напрежението на Корейския полуостров расте

Междувременно южнокорейските военни съобщиха, че в четвъртък вечерта Северна Корея е изстреляла още три балистични ракети с малък обсег към Японско море. Пхенян също така проведе артилерийски обстрел, като изстреля около 80 снаряда в буферната зона в Японско море, нарушавайки споразумение със Сеул от 2018 г., целящо намаляване на напрежението, съобщиха военните.

Тези действия на Северна Корея последваха решението на Сеул и Вашингтон да удължат продължаващите съвместни въздушни учения в близост до Корейския полуостров.

По-рано в четвъртък Пхенян изстреля междуконтинентална балистична ракета и две балистични ракети с малък обсег.