Пентагонът създаде на източното крайбрежие оперативна група от разрушители, която има за цел да осигури бързото разгръщане на кораби за противодействие на заплахата от руски подводници в Атлантическия океан, пише профилното издание на Института на Военноморските сили на САЩ USNI News.

Групата е кръстена Greyhound.

"Корабите ще бъдат готови за изпълнение на пълния набор от задачи, включително проследяване на подводната активност в Атлантическия океан и защита на страната ни", коментира контраадмирал Брендан Маклейн, командир на надводните сили на ВМС на САЩ в Атлантическия океан.

Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници

Русия продължава да строи и обновява ядрени подводници

До 2027 г. се очакват няколко подводници, всяко с по 16 междуконтинентални балистични ракети

В състава на групата влизат "двата най-боеспособни разрушителя": "Томас Хаднер" и "Доналд Кук". През януари към тях ще се присъедини разрушителят Sullivans, който сега е разположен като част от британска група, водена от самолетоносач. През 2022 г., когато "Томас Хаднер" ще излезе в ремонт, разрушителите Cole и Gravelly ще бъдат включени в групата.

Корабите ще бъдат базирани във военноморските бази Мейпорт и Норфолк в щата Вирджиния. Те ще провеждат операции и учения в Атлантическия океан.

Както пише изданието, създаването на новата група се случва на фона на решението на ВМС на САЩ да съсредоточи вниманието си към Атлантическия океан заради руските подводници.

НАТО се жалва от безпрецедентно висока активност на подводници на Русия в Атлантика

НАТО се жалва от безпрецедентно висока активност на подводници на Русия в Атлантика

"Атлантическият океан ще остане от централно значение за нас"

"Стратегическата заплаха за нашата родина навлезе в нова ера. Нашите конкуренти вече разгърнаха и продължават да развиват способностите си, за да държат страната под заплаха", подчертава Маклейн.

През 2018 г., заради "скока на руските подводни операции в Атлантическия океан" в САЩ беше възстановен втори флот на ВМС. Командирът на флота вицеадмирал на ВМС на САЩ Андрю Луис по-рано обяви стабилно увеличаване на активността на руските подводници в Атлантическия океан. Източното крайбрежие на Америка вече не е сигурно убежище, твърди той.