Пет страни, чиито граждани загинаха в трагедията със сваления украински самолет от Иран през миналата седмица, ще се съберат на среща в четвъртък, за да обсъдят евентуални правни действия срещу Иран. Това обяви украинският външен министър Вадим Пристайко, цитиран от "Ройтерс".

Пристайко, който говори в кулоарите по време на официално посещение в Сингапур, заяви, че въпросът за обезщетението и разследването на инцидента също ще бъде разгледан на срещата.

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

Иранската полиция използвала бойни патрони по протестиращи

В социалните мрежи са качени и видеоматериали

"Създадохме група от външни министри от скърбящите страни. На 16 януари ще се срещнем в Лондон, за да обсъдим средствата, включително правните, да предприемем действия за това и как ще продължим напред, за да държим Иран отговорен", каза украинският първи дипломат.

Външният министър на Украйна също така отхвърли като "абсурд" твърдението на Иран, че самолетът е летял близо до чувствителен военен обект.

В Иран горят знамето на Великобритания и Израел

В Иран горят знамето на Великобритания и Израел

Техеран обвини посланика в подклаждане и ръководене на радикални демонстрации

Пристайко добави, че самолетът е пътувал според международния маршрут, осигурен от диспечерите на летището в Техеран.

"Това е отговорност на иранското правителство", настоя той, допълвайки: "Трябва да разберем кой е издал заповедта, кой натисна бутона. Всичко, всички тези хора трябва да бъдат наказани."

Boeing 737 на Украинските международни авиолинии, пътуващ от Техеран за Киев, се разби на 8 януари близо до международното летище "Хомейни" в иранската столица, при което загинаха всички 176 души на борда.

В събота иранските военни признаха, че неволно са свалили самолета, като го объркали с вражеска крилата ракета в очакване на ответен удар от страна на САЩ, след като няколко часа по-рано предприеха ракетно нападение срещу военни бази в Ирак, в които са разположени американски военнослужещи.

Кръв и сълзотворен газ на протести срещу „диктатурата” в Иран
Обновена

Кръв и сълзотворен газ на протести срещу „диктатурата” в Иран

"Смърт на диктатора"