Кръвопролитие и сълзотворен газ по време на антиправителствени протести в Иран, съобщават "Блумбърг", "Гардиън" и Си Ен Ен.

Втора нощ на протести в Ислямската република, след като правителството призна, че по погрешка е свалило украинския пътнически самолет, което предизвика международно недоволство и вътрешна опозиция.

Еспър: САЩ не очакват повече ирански атаки

Еспър: САЩ не очакват повече ирански атаки

Правителството на Иран има вътрешни проблеми след свалянето на украинския "Боинг"

Силите за сигурност засилиха патрулите в страната. Демонстрации се проведоха на площад "Азади" и в Shahid Beheshtri University в Техеран, както и в няколко регионални града.

Лъжат, че врагът е Америка, нашият враг е точно тук, скандират иранци срещу правителството

Лъжат, че врагът е Америка, нашият враг е точно тук, скандират иранци срещу правителството

Демонстрации имаше и в други градове

Видео, публикувано в социалните мрежи, което не може да бъде потвърдено от "Блумбърг" дали е достоверно, показва сблъсъци между протестиращи и силите за борба с безредиците и следи от кръв по основна улица. Демонстрантите скандираха против върховния лидер аятолах Али Хаменеи и призоваха страната да се отърве от Революционната гвардия. Протестиращи обявиха на видеоматериали, че са извършвани арести и е използван сълзотворен газ.

Много граждани на страната гледат на инцидента като на иранска трагедия. Иран не признава двойното гражданство, а много от пътниците на самолета са иранци. Иранската телевизия Press TV информира, че 147 от 176-те пътници са иранци, докато канадското правителство съобщава, че 57 от загиналите са канадци.

Британският посланик в Иран отрича да е участвал в протест срещу властите

Британският посланик в Иран отрича да е участвал в протест срещу властите

Той добави, че иранските власти са го задържали за половин час

"Ние ще убием тези, които убиха нашите братя", скандираха недоволни иранци.

Си Си Ен също разпространява клипове, на които иранската полиция използва сълзотворен газ срещу протестиращите на площад "Азади". Патрулиращите полицаи са въоръжени с водни оръдия и сълзотворен газ. Понякога са използвани мобилни центрове за задържане.

"Смърт на диктатора" и "Хаменеи, позор. Напусни страната" са малка част от призивите на недоволните иранци.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва "Туитър", за да призове иранските лидери да не убиват протестиращите.

"Към лидерите на Иран - не убивайте вашите протестиращи. Хиляди вече загинаха и са вкарани в затвора от вас, светът гледа", написа "Тръмп в социалната мрежа. "По-важното, САЩ гледат. Пуснете интернета и позволете на репортерите да бродят свободно. Спрете да избивате вашия велик ирански народ", призова американският лидер.

Държавният глава на няколко пъти публикува съобщения през уикенда на английски език и фарси, за да изрази подкрепата на администрацията за протестиращите.

По-рано върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи призова за засилено сътрудничество между страните в региона за справяне с проблемите, за които страната му обвини Съединените щати.

Иран призна, че по погрешка е свалил самолета, тъй като си е помислил, че САЩ водят пълномащабна война срещу Ислямската република. Техеран е помислил самолета за крилата ракета.

В продължение на няколко дни Иран отричаше, че самолетът е свален. Техеран твърдеше, че инцидентът е в резултат на техническа неизправност.

Всичко 176 пътници на самолета загинаха при катастрофата край Техеран.

Вчера посланикът на Великобритания в Техеран отрече да е вземал участие в демонстрация срещу иранското правителство във връзка със сваления украински пътнически самолет. Иранските власти за кратко задържаха Роб Макеър, което предизвика гневна реакция от страна на Лондон.