Чешката полиция обяви, че е обвинила петима души и компания за тероризъм във връзка с участието им във въоръжения конфликт в Източна Украйна, информира "Франс прес". 

Петимата чехи са били арестувани вчера за участие в конфликта на страната на самопровъзгласилата се "Донецка народна република", уточни говорителят на Националната агенция за организираната престъпност Ярослав Ибехей.

Зеленски покани на среща Путин в Донбас, където се води война

Зеленски покани на среща Путин в Донбас, където се води война

Русия отказва прекратяване на огъня...

"Националната агенция за организираната престъпност ги обвини... във връзка с терористична атака, участие в терористична група, финансиране на тероризма и подкрепа и насърчаване на тероризма", посочи Ибехей в изявление на сайта на полицията.

Този ход се предприема в момент, в който се разгоряха сблъсъци между украинската армия и проруските сепаратисти, контролиращи два региона в източната част на страната.

Киев се сражава с проруските сепаратисти в източните области Донецк и Луганск от 2014 г. след анексията на Кримския полуостров от Русия.

Чешката полиция настоя, че арестите нямат връзка с настоящия дипломатически спор между Прага и Москва, при който десетки дипломати бяха изгонени от двете страни заради обвинения, че руски шпиони са организирали фатална експлозия в чешки оръжеен склад през 2014 г.

Още един войник на Украйна убит в Донбас

Още един войник на Украйна убит в Донбас

Украинските позиции са били атакувани с автоматични гранатомети