Шестима арестанти, някои от които свързани с "Ислямска държава", взеха за заложници надзиратели в следствен арест в Ростовска област в Русия, съобщава "Ройтерс".

В преговори с властите те са поискали автомобил и свободно преминаване.

По информация на "База" - канал в "Телеграм", който има източници в руските правоприлагащи органи, мъжете, сред които някои вече осъдени за тероризъм, са избили решетките на прозорец в килията си и са нахлули в стая за охрана, където са взели за заложници най-малко двама служители на затвора.

Държавните медии съобщават, че някои от затворниците са обвинени в тероризъм, включително принадлежност към групировката "Ислямска държава", която пое отговорност за атентата срещу концертна зала в Москва през март.

Във видео на ФСБ обвиняемите за атентата в Русия сочат име на координатор

Във видео на ФСБ обвиняемите за атентата в Русия сочат име на координатор

Били им обещани 1 млн. рубли на украинската граница

Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия уточни, че двама служители на следствения арест в Ростов са взети за заложници.

"Институцията работи както обикновено, ситуацията е под контрол", увериха от службата.

Органите на реда са на място.

РИА Новости съобщи, позовавайки се на неидентифицирани източници, че задържаните, които са замесени във вземането на служителите за заложници, са обвинени в тероризъм.

Впоследствие бе съобщено, че руските специални сили са нахлули в ареста, убили са похитителите и са освободили двамата пазачи, които бяха държани за заложници.

"Престъпниците бяха ликвидирани. Служителите, които бяха държани като заложници, бяха освободени. Те са невредими", докладва Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия.

При най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години насам въоръжени лица откриха огън с автомати по посетители на концерт на 22 март в "Крокус сити хол". При атентата бяха убити най-малко 144 души, а отговорност за него бе поета от групировката "Ислямска държава".

От самото начало обаче Москва заяви, че търси украинска връзка при атаката, въпреки че Киев отрече това, а отговорност за атентата пое екстремистката групировка "Ислямска държава".