Печерският окръжен съд на Киев освободи от ареста бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Порошенко се яви по обвинението за държавна измяна. Украинската прокуратура обвинява Порошенко, че е участвал във финансирането на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 г. Той отрича обвиненията.

Освобождаването на Порошенко е с най-леката мярка - лична гаранция (аналогът на подписка в България, бел.ред.)

Така съдът отхвърля искането на прокуратурата за постоянен арест или 35 милиона долара гаранция. Бившият президент на Украйна Петро Порошенко бе арестуван при завръщането си в родината си след няколко годишно пребиваване в Русия и Полша.

Порошенко трябва да предаде паспортите си, за да не може да пътува в чужбина и да е на разположение на разследващите и съда.

Напускайки сградата след обявяването на решението, политикът заяви, че е твърде рано да се празнува победата, защото "лудият сценарий на Зеленски все още не е приключил".

По време на заседанието, което се предаваше и на живо в YouТube канала на съдебната власт, множество привърженици на Порошенко се събраха пред съдебната палата.

Порошенко избухна: Путин е "по-опасен от коронавируса"

Порошенко избухна: Путин е "по-опасен от коронавируса"

Възнамерявал да вземе не само украинската земя, но и душата на Украйна

Едновременно с това настоящият украински президент Владимир Зеленски не веднъж е отправя обвинения към своя предшественик Петро Порошенко, че прави опити да го отстрани от власт и дори да оглави нов Майдан