Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей в неделя официално подкрепи считания за умерен Масуд Пезешкиан за президент на страната, след като той спечели избори този месец, съобщава "Ройтерс".

Пезешкиан ще положи клетва във вторник.

Пезешкиан заменя президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер през май.

Той встъпва в длъжност в момент на ескалиране на напрежението в Близкия изток заради конфликта Израел-Хамас в Газа и подкрепяната от Иран "Хизбула" в Ливан.

Снимка 676459

Източник: EPA/БГНЕС

Като върховен авторитет в Иран, Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси като външната и ядрената политика на страната, както и предстоящите избори на Пезешкиан за ключови постове в кабинета, като министрите на външните работи, петрола и разузнаването.

Докато духовенството е подложено нарастващо обществено недоволство от икономическите трудности, главната икономическа цел на Пезешкиан ще бъде освобождаването от осакатяващите санкции на САЩ, наложени отново, след като Вашингтон се отказа от ядреното споразумение на Иран от 2015 г. с големите сили.

Президентът на Иран към САЩ: Няма да се поддадем на натиск

Президентът на Иран към САЩ: Няма да се поддадем на натиск

Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

"В отговор на глобалните проблеми трябва да действаме проактивно и ефективно. Трябва да се спазват приоритетите, а днес на вътрешния фронт приоритетът са икономическите въпроси", каза Хаменей.

Пезешкиян вече даде заявка, че отношенията с Израел остават същите. 

Той потвърди антиизраелската позиция на Иран. По думите му, групировките в региона няма да позволят "престъпната политика" на Израел спрямо палестинците да продължи."Ислямската република винаги е подкрепяла съпротивата на хората от региона срещу нелегитимния ционистки режим", каза Пезешкиан в послание до Хасан Насрала, лидер на подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула", която води паралелно сражения с Израел от октомври.

Твърда остава и позицията към САЩ. Съединените щати трябва да осъзнаят, че Иран няма да се поддаде на натиска. Това заяви президентът на Иран Масуд Пезешкиан. По думите му Техеран няма да реагира на натиск. Той подчерта, че отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия.

Иран избра реформатор за президент

Иран избра реформатор за президент

Промени очакват Техеран