Северна Корея обяви, че никога не е заплашвала да атакува Южна Корея с ядрените си оръжия, като твърди, че притежанието на атомни бомби е за собствена защита срещу САЩ. Това съобщава агенция „Yonhap News”.

Северът призова САЩ да се откаже от своята враждебна политика към Северна Корея, заявявайки, че четирите й ядрени опита са за възпиране на това, което наричат опити на Вашингтон за ядрени атаки.

Причината, поради която ние правим това, не е за да пускаме атомни бомби по хората от Юга, се обяснява в коментар в основен севернокорейски вестник. „Нашата програма с атомни оръжия е насочена към опитите на Вашингтон да започне ядрена война и за да осигурим мира и стабилността на Корейския полуостров”, пише още вестникът.

Последният ядрен тест на Северна Корея на 6 януари стресна света и накара Съветът за сигурност на ООН да работи по нова резолюция за санкции срещу Пхенян.

Северна Корея е уведомила агенциите на ООН, че ще изстреля сателит някъде между 8 и 25 февруари. Мнозина смятат, че това е тест на технология за балистични ракети. Северна Корея има забрана за разработване на балистични ракети със серия от санкции на ООН.

Северна Корея обяви миналия месец, че е готова да взриви водородни бомби с капацитет да унищожат САЩ, настоявайки, че вече са успели в разработването на миниатюрни ядрени оръжия.