Северна Корея успешно изстреля ракетата-носител, която имаше за цел да изведе в орбита сателитът Кванмьонсон-3. Първоначално бяха противоречиви новините дали е успешен опитът, съобщават световните агенции.

На 12 декември сателитът Кванмьонсон-3 успешно бе изпратен с ракета „Унха-3" от Космическия център „Сохае". Сателитът е изведен в орбита, както беше планирано", съобщи Корейската Централна новинарска агенция.

По-късно през деня Корейската Централна новинарска агенция съобщи, че сателитът е навлязъл 10 минути след изстрелването на ракетата в полярна орбита - 499.7 километра перигей и 584.18 километра апогей, ъгъл на наклон - 97.4 градуса, а цикълът е 95 минути и 29 секунди.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (NORAD) също потвърди на страницата си, че американските предупредителни системи са засекли и са следели изстреляната севернокорейска ракета в 7:49 източно време. От командването добавиха, че тя е достигнала орбита.

Изстрелването се проведе около 9:50 часа местно време.

Белият дом осъди изстрелването на ракетата и нарече това „голям провокативен акт", който може само да доведе до по-голяма изолация на Пхенян, според изявлението на говорителя на Американския Национален съвет за сигурност Томи Вийтор.

Генералният секретар на ООН изрази притеснения от потенциалните негативни ефекти за регионалната стабилност след успешното изстрелване на ракетата.

Япония обяви, че иска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъди ситуацията с ескалацията на напрежението на Корейския полуостров, провокирано от Пхенян. Японското правителство потвърди, че ракетата е преминала над Окинава, но японските военни не са я прихванали.

Според японските власти, първата степен на ракетата е паднала в Жълто море на около 300 километра от Корейския полуостров, докато втората степен се е отделила над Източнокитайско море. Третата степен е паднала на 300 километра от източния бряг на Филипините в Тихия океан.

Японското правителство е убедено, че изстрелването на ракетата от страна на Северна Корея нарушава мира в региона, който включва нашите страни..." съобщи секретарят на кабинета Осаму Фуджимура.

Южна Корея също осъди действията на северната си съседка, заявявайки, че виждат в това, изпитание на балистични технологии с военно предназначение.

Външният министър на Великобритания Уилям Хейг остро осъди действията на Северна Корея.

"Осъждам факта, че КНДР избра приоритета да изстреля ракетата пред подобряване живота на населението си. Ние ще призовем посланика на КНДР във външното министерство на Великобритания", посочва се в съобщението на Хейг.

Официално Пхенян твърди, че ракетата-носител „Унха 3" има за цел да изведе в орбита спътник за граждански нужди, но САЩ и съюзниците им в региона се опасяват че Северна Корея се опитва да прикрие тест на балистична ракета с голям обсег на действие.

Русия изрази „дълбокото си съжаление" от извършения от Северна Корея опит, който е в разрез със забраната на международната общност. Въпреки това Москва обяви, че ракетата не е била „заплаха за Русия".

Според Русия изстрелването нарушава резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН.

През април Северна Корея проведе неуспешен опит да изведе спътник в орбита. Тогава Пхенян призна провала си.

Според наблюдатели, успешният опит е от голямо символично значение за народа на КНДР, който отбеляза 100 години от рождението на първия лидер на страната Ким Ир Сен, а след няколко дни се отбелязва първата година от смъртта на Ким Чен Ир

Северна Корея е похарчила 1.3 милиарда долара за ракетната си програма тази година.

Двете мисии по изстрелване на ракетите - през април опитът се провали - струват 600 милиона долара, докато ракетната площадка се изчислява на 400 милиона долара. Допълнителните съоръжения струват 300 милиона долара, според правителството на Южна Корея, предаде СиЕнЕн.