Замяната от страна на администрацията на Тръмп на важния план от времето на предходната администрация на Барак Обама за борба с климатичните промени ще увеличи емисиите на парникови газове в голяма част от САЩ повече от това да не се прави нищо. Това показва ново проучване, цитирано от британския в. "Гардиън".

Затоплящите планетата емисии ще се увеличат от политиката на Тръмп, са установили изследователите, след като тя отлага затварянето на електроцентралите, работещи с въглища. Емисиите на въглероден диоксид ще бъдат с 8,7 процента по-високи в 18 щата и Вашингтон до 2030 г. в сравнение с липсата на каквато и да е политика по въпроса.

Проучването на Харвардския университет излиза на бял свят преди изслушването в Конгреса по-късно днес, което трябва да потвърди Андрю Уилър като нов председател на Агенцията за защита на околната среда на САЩ. Уилър, който е бивш лобист на въглищата и архитект на новата политика на Тръмп за емисиите, изпълнява длъжността ръководител на агенцията, след като неговият предшественик Скот Пруит напусна поста през миналата година.

Напрежението между световните сили възпрепятства борбата с климатичните промени

Напрежението между световните сили възпрепятства борбата с климатичните промени

Човечеството е цайтнот

"Този нов план по същество дава зелена светлина за въглеродното замърсяване", изтъква Катлийн Ламбърт, която е експерт в областта на климатичните промени и общественото здраве в Харвардския университет и която е съавтор на изследването.

"Това е рецепта за увеличаване на въглеродните емисии. Това ще направи още по-трудно за САЩ да изпълнят целите си за емисиите съгласно Парижкото споразумение и ни поставя точно в обратната посока, в която трябва да вървим", допълва Ламбърт.

Светът е изправен пред катастрофална промяна на климата под формата на наводнени брегове, тежки засушавания, продоволствена несигурност и смъртоносни горещи вълни, ако не предприеме радикално намаляване на парниковите газове, като учените предупреждават, че емисиите трябва да бъдат намалени наполовина в рамките на 11 години и напълно да бъдат елиминирани до 2050 г., за да се избегне преминаване на праговете за критично затопляне.

Въпреки тази неотложност, емисиите на парникови газове в САЩ са се увеличили, както и в световен мащаб през миналата година. Действията на Агенцията за защита на околната среда "могат да направят нещата още по-лоши", посочи Джонатан Буонокоре, друг съавтор на доклада на Харвард.

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”
Обновена

Гутериш: Климатичните промени са „въпрос на живот и смърт”

През този месец те трябва да финализират правила за ограничаване на средната температура