Местните избори в Турция в неделя бяха конкурентни и дадоха на гражданите много възможности, но се проведоха в "ярко поляризирана среда" и трябва да се направи повече, за да се гарантира свободата на изразяване, каза европейска група наблюдатели, цитирани от Ройтерс.

Турската опозиция записа впечатляваща победа над Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган на местните избори, утвърждавайки се отново като политическа сила. Това отбеляза най-тежкото поражение за Ердоган и ПСР за повече от две десетилетия на власт и може да сигнализира за промяна в разделения политически пейзаж на страната.

"Изборният ден беше като цяло спокоен и организиран по професионален начин, с висока избирателна активност, показваща силна ангажираност на гражданите към демократичните процеси", каза Дейвид Ерай, ръководител на мисията за наблюдение на Съвета на Европа, на пресконференция в Анкара.

"Въпреки че приветстваме състезателния характер на тези избори, както и това, че гласоподавателите можеха да избират между много опции, можем само да отбележим, че местните избори през 2024 г. в Турция се проведоха в силно поляризирана среда и бяха само частично благоприятни за местната демокрация", каза заместник-ръководителя на делегацията Владимир Пребилич.

Някои от дългогодишните опасения на Съвета на Европа относно избирателните практики на Турция остават неразрешени, добави Пребилич.

"В съответствие с принципите на Съвета на Европа за демокрация, върховенство на закона и права на човека, трябва да се направи повече, за да се осигури политическа и медийна среда, където има истинска свобода на изразяване и разумна и добре прилагана рамка, контролирана от независима съдебна система ," той каза.

Критиците казват, че правителството на Ердоган е заглушило несъгласието, ерозирало е правата на човека и е поставило съдебната система и други държавни институции под свое влияние, обвинение, отхвърлено от официални лица.

Преди изборите проправителствените медии отразяваха изцяло ежедневните митинги на Ердоган, като отразяването на кампанията на опозицията бе ограничено.

Наблюдателната мисия се състоеше от 26 наблюдатели от 16 европейски държави, които наблюдаваха процедурите по гласуване в повече от 140 избирателни секции, включително в най-големите градове Истанбул и Анкара.

Ердоган иска самокритика в собствената си партия след неуспехите на местните избори

Ердоган иска самокритика в собствената си партия след неуспехите на местните избори

За него изборите не са край, а по-скоро повратна точка за неговата партия