Резултатът от парламентарните избори във Великобритания беше приветстван като победа за английския, шотландския и ирландския национализъм, а това би могло да доведе до края на Обединеното кралство, коментира "Ройтерс".

Смазващата победа на Борис Джонсън ще му позволи да изведе Обединеното кралство от Европейския съюз следващия месец, но това би могло да доведе до разпада на съюза, който от векове обвързва Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Пет причини за победата на консерваторите на Джонсън

Пет причини за победата на консерваторите на Джонсън

Победата на Джонсън се основава на няколко фактора

Въпреки че Консервативната партия на Джонсън разгроми опозицията в голяма част от Англия заради обещанието му да осъществи Брекзит, шотландските националисти грабнаха 48 от общо 59 депутатски места в Шотландия.

В Северна Ирландия привържениците на обединена Ирландия спечелиха повече места, отколкото онези в провинцията, които искат да останат част от Обединеното кралство, като това става за пръв път след разделението през 1921 г., което отдели британския север от Република Ирландия на юг.

По време на предизборната кампания Джонсън заяви, че е ангажиран със съюза и отрече обвиненията, че неговото споразумение за Брекзит ще създаде икономическа бариера между Великобритания и Северна Ирландия.

Брекзит е неоспоримо решение на британския народ, обяви пируващият Борис Джонсън

Брекзит е неоспоримо решение на британския народ, обяви пируващият Борис Джонсън

След смазващата победа кабинетът на Джонсън се нарече "Правителство на народа"

"На този етап изглежда така, сякаш това еднонационално консервативно правителство получи мощен нов мандат да осъществи Брекзит и не просто да осъществи Брекзит, но да обедини тази страна и да я придвижи напред", изтъкна Джонсън днес.

Но опоненти подчертаха, че именно обръщането на Джонсън към английския национализъм с обещанието му да "осъществи Брекзит" за сметка на интересите на Шотландия и Северна Ирландия, са били ключови за неговия успех.

Както триумфиращите шотландски и ирландски националистически лидери, така и победените противници видяха победата на Джонсън като тръгване по пътя към разпадането на Обединеното кралство.

Никола Стърджън настоя за нов референдум за независимост на Шотландия

Никола Стърджън настоя за нов референдум за независимост на Шотландия

След убедителната победа на Борис Джонсън и консерваторите