Бившият президент на Перу Алберто Фухимори, който прекара 16 години в затвора за престъпления срещу човечеството, почина на 86-годишна възраст в столицата Лима. Това съобщава АФП, като цитира изявление на семейството му.

"След дълга битка с рака нашият баща, Алберто Фухимори, току-що си отиде, за да се срещне с Господ", пишат децата му Кейко, Хиро, Сачи и Кенджи Фухимори в социалната медийна платформа X. Молим онези, които го обичаха, да се присъединят към нас в молитвата за вечния покой на душата му, пишат те и добавят: "Благодарим ти много, татко!".

Фухимори, който ръководеше Перу от 1990 до 2000 г., беше освободен от затвора по хуманнни причини през декември, след като излежа две трети от 25-годишната си присъда за престъпления срещу човечеството по време на неговото управление.

Съдът в Перу постанови помилване за Фухимори

Съдът в Перу постанови помилване за Фухимори

Леви групи организират протести срещу освобождаването на спорния президент

Източници, близки до семейството му, са съобщили пред АФП по-рано в сряда, че здравето му се е влошило бързо след завършване на лечението от рак на устата през август.

Само месец по-рано дъщеря му Кейко обяви, че той ще се кандидатира отново за президент през 2026 г.

Фухимори, който е от японски произход, беше пратен в затвора през 2009 г. заради кланета, извършени от властите през 1991-1992 г., при които 25 души, включително едно дете, бяха убити при предполагаеми антитерористични операции.

Кейко Фухимори отива в затвора

Кейко Фухимори отива в затвора

Тя бе арестувана през октомври

Дъщеря му Кейко Фухимори през 2021 г.се яви на президентските избори, като планираше при победа да помилва баща си. През последните години тя беше задържана няколко пъти в ареста и може да получи много години затвор в продължаващ процес за корупция. Тя загуби от Педро Кастильо.