Най-известната сводница на Франция, която твърди, че е доставяла жени на някои от най-влиятелните хора в света, почина на 92-годишна възраст, съобщава БиБиСи.

Мадам Клод е управлявала елитарен публичен дом, намиращ се в близост до централния парижки бул. „Шанз-Елизе”, като в най-добрите дни на бордея тя е била сводница на повече от 500 жени.

Бивш борец от Съпротивата, тя в края на краищата е била призната за виновна за сводничество в съдебен процес през 1992 г.

Докато тя самата никога не е обявявала публично имената на клиентите си, множество медийни публикации през годините във Франция разкриваха кой от кой по-влиятелни хора.

Сред спряганите във френските медии са били бившият американски президент Джон Ф. Кенеди, либийският диктатор Муамар Кадафи и актьорът Марлон Брандо.

Президентът Кенеди, се посочва в една от публикациите, помолил Мадам Клод да му предостави проститутка, която наподобява на външен вид съпругата му Джаки, „но сексапилна и похотлива”.

Има две неща, за които хората винаги ще плащат - храна и секс”, твърди се, че казала веднъж Мадам Клод и добавила многозначително: „Не бях никак добра в готвенето.”

В кратък биографичен очерк на сводницата, публикуван в сп. „Венити феър” през миналата година, се изтъква, че веднъж ЦРУ наели жена чрез нея „да помогне за поддържането на морала” по време на мирни преговори в Париж.

Тя ще отнесе много държавни тайни със себе си в гроба”, коментира бивш шеф на парижката полиция пред „Франс прес” и допълва: „Тя беше легенда.”

Истинското име на Мадам Клод е Фернан Грюде. По думите ѝ, тя е била отгледана в манастир и прекарва известно време в нацистки концентрационен лагер, но и двете твърдения са били оспорени от документален филм.

Тя презираше мъжете и жените еднакво”, подчертава френската актриса Франсоаз Фабиан, която изиграва Мадам Клод във филм, излязъл през 1977 г. и допълва, че е била „фатална жена”.