Ханс Модров, последният министър-председател на комунистическа Източна Германия, почина на 95-годишна възраст, съобщава "Ройтерс".

"Тази нощ Ханс Модров ни напусна на 95-годишна възраст. С това нашата партия губи важна личност", се посочва в изявление на крайнолявата партия "Левите", наследник на Източногерманската комунистическа партия.

Модров заяви, че ще помогне за превръщането на Източна Германия в демокрация, когато стана премиер на ръководеното от комунистите преходно правителство на 13 ноември 1989 г. - четири дни след падането на Берлинската стена, която разделяше Източен и Западен Берлин в продължение на 28 години.

Предишното комунистическо ръководство беше принудено да подаде оставка, тъй като протестиращи в цяла Източна Германия поискаха демокрация и свобода, повтаряйки призивите за промяна в доминираната от Съветския съюз Източна Европа след идването на власт на Михаил Горбачов в СССР.

Модров обяви първите и единствени свободни избори в Германската демократична република (ГДР) през март 1990 г., въпреки че вследствие на тях той престана да бъде министър-председател.

Въпреки че извърши реформи, той беше обвиняван от своите опоненти, че се опитва да забави политическата промяна и обединението, което се случи през октомври 1990 г. Той беше критикуван и че се опитва да преименува, вместо да премахне тайната полиция "Щази".

Модров беше признат за виновен през 1993 г. в изборна измама на вота през май 1989 г., но той самият заяви, че обвиненията са политически мотивирани.

Той остана в германския парламент от 1990 до 1994 г. и беше член на Европейския парламент от 1999 до 2004 г.

Модров счита себе си за реформатор, желаещ да промени комунистическата партия отвътре и да я направи по-демократична.