Пребитият в Черкаси журналист Вадим Комаров почина без да дойде в съзнание, пише "Газета.ру".

Той беше в кома от 4 май, когато бе нападнат в град Черкаси. По думите на председателя на Националния съюз на журналистите в Украйна (НСЖУ) Сергей Томиленко, Комаров е нападнат заради работата си.

Според медиите, през миналата година са регистрирани 78 атаки срещу украински журналисти. По данни на вътрешното министерство на Украйна през 2018 г. са образувани 63 наказателни дела заради възпрепятстване на работата на журналистите.

"От момента на нападението над Вадим, той е в кома. Единствената версия за покушението, сега - за убийството, която обсъждат черкаските журналисти, е професионалната дейност на Комаров", написа Томиленско във Фейсбук.

По думите на Томиленко, Комаров е "бил неудобен" за местната политика и е разследвал резонансни случаи на корупция. Вадим Комаров е писал за "пияния бунт" в Черкаската поправителна колония №62, за незаконното строителство и корупцията в градския съвет. През 2016 г. над него е имало покушение - Комаров е бил прострелян.

Председателят на комисията на Съвета на федерациите по информационна политика Алексей Пушков припомни, че на Украйна до момента не са разкрити делата за убийствата на журналистите Олес Бузин и Павел Шеремет.

Журналистическата дейност - основна версия за убийството на Павло Шеремет

Журналистическата дейност - основна версия за убийството на Павло Шеремет

Известният журналист загина в сряда в центъра на Киев

"В Украйна отново загина журналист. Обичайна постъпка на украинската "демокрация", написа сенаторът в своя туитър.

През април 2015 г. стана едно от най-гръмките убийства на журналисти - в Киев, в двора на собствения му дом бе застрелян известния със своята "малоруска" политическа позиция Олес Бузин, който пише срещу украинския национализъм. Месец преди смъртта си той предупреди за заплахи по свой адрес и за нападение. 

Подозират украински журналист за призив за нарушаване целостта на страната

Подозират украински журналист за призив за нарушаване целостта на страната

Владимир Скачко е посетен в дома си от спецполицаи, друг е под домашен арест

В края на юли 2016 г. при взрив в автомобил загина известният в Русия и в Украйна журналист Павел Шеремет. Националната полиция на Украйна спомена основната версия за неговото убийство - професионалната му дейност.

Порошенко очаква и други събития след убийството на Шеремет

Порошенко очаква и други събития след убийството на Шеремет

Целта е да се дестабилизира обстановката в Украйна

По ниво на свободата на словото Украйна е на 101 място от 180 страни в света, според изследване на международната огранизация "Репортери без граница".

Припомняме, според същата класация, България е на 111 място.

Свободата на словото е обект на натиск и в други точки на света. В Австралия полицията нахлу в телевизия, демонстрирайки сила.

Австралийската полиция нахлу в телевизия, заради статии с класифицирана информация

Австралийската полиция нахлу в телевизия, заради статии с класифицирана информация

Статиите са за разследване по "незаконни убийства и неправомерно поведение на австралийските специални сили в Афганистан"