Шведският художник Ларс Вилкс, който получи преди години смъртни заплахи заради карикатурата си на пророка Мохамед с кучешко тяло през 2007 г., е починал при катастрофа в неделя, съобщи АП.

Съобщава се, че сблъсъкът е бил между камион с полицейската кола без опознавателни знаци, в която са пътували Ларс Вилкс и неговата охрана.

Причината за инцидента се разследва.

Вилкс е бил почти непознат извън Швеция преди карикатурата. У дома той беше най -известен с това, че без разрешение е построил скулптура, изработена от дървесни дървета в природен резерват в Южна Швеция, което предизвика дълга съдебна битка. Той беше глобен, но морската скулптура - купчина дърво, прикована по хаотичен начин - привлича десетки хиляди посетители годишно.

През юли почина датският художник Курт Вестергор, чиято карикатура на Мохамед предизвика кървави размирици в някои мюсюлмански страни.

Макрон разяснява на мюсюлманите, че не може да забрани карикатурите на Мохамед

Макрон разяснява на мюсюлманите, че не може да забрани карикатурите на Мохамед

Във Франция има свободни хора, които правят карикатури

Вестергор издъхна в съня си след продължително заболяване. Той бе на 86 години. Неговата творба е най-известената карикатура на пророка Мохамед с тюрбан във формата на бомба.

Тя доведе до безпрецедентни протести в исляма срещу Запада.

Една от карикатурите изобразяваше Мохамед с тюрбан във формата на бомба с фитил. Творбите на датчанина предизвикаха ожесточени протести в ислямските държави и сред мюсюлманите по света.

Шейх Насрала: Карикатурите на пророка Мохамед са агресия

Шейх Насрала: Карикатурите на пророка Мохамед са агресия

Позиция на лидера на "Хизбула"