Общата военна помощ на Франция за Украйна за 2024 г. ще надхвърли 2 млрд. евро, заяви в понеделник френският министър на отбраната Себастиен Лекорню.

"Ще надхвърлим 2 млрд. евро, но няма да достигнем 3 млрд. евро", цитират френските медии думите на министъра, който говори пред членовете на комисията по отбрана на френското Национално събрание.

Миналата седмица френският президент Еманюел Макрон, приемайки украинския президент Володимир Зеленски, увери, че помощта на Париж за Киев продължава в съответствие с поетите ангажименти.

Елисейският дворец вече разшири подкрепата си за Киев - с изпращането на самолети "Мираж" и обучаване на украинските пилоти на френска територия.

Франция е предложила да обучи 4 500 украински войници без да уточнява къде ще се проведе обучение.

В Украйна френско-германска отбранителна компания ще изгради завод за производство на оръжие.

От своя страна Москва обвини Париж, че с решението си за изпращане на изтребители "Мираж" засилва напрежението в Европа.

Украйна обаче приветства позицията на Франция, определяйки я като "трезва преценка" на реалността.

Украйна унищожила руски военно-транспортен самолет Ту-134

Украйна унищожила руски военно-транспортен самолет Ту-134

Той е пострадал при атаката на военното летище край Оренбург

На 6 март "Чехословашката група" (CSG), един от най-големите производители на боеприпаси в Европа, обяви, че иска да инвестира стотици милиони евро в Украйна чрез съвместни предприятия, за да повиши отбранителния капацитет на страната. Това заяви в сряда собственикът на CSG Михал Стрнад, цитиран от Ройтерс.

Германският отбранителен концерн Rheinmetall съобщи, че ще построи завод за производство на боеприпаси в Украйна.