Поддръжниците на бившия президент Доналд Тръмп, разгневени от присъдата му по 34 престъпления от съдебни заседатели в Ню Йорк, наводниха про-Тръмп уебсайтове с призиви за бунтове, революция и насилствено възмездие, предава "Ройтерс".

След като Тръмп стана първият президент на САЩ, осъден за престъпление, неговите поддръжници отговориха с десетки онлайн публикации на коментари в три свързани с Тръмп уебсайта: собствената платформа Truth Social на бившия президент, Patriots.Win и Gateway Pundit.

Някои призоваха за атаки срещу съдебни заседатели, екзекуция на съдията, съдия Хуан Мърчан, или откровена гражданска война и въоръжено въстание.

"Някой в ​​Ню Йорк, който няма какво да губи, трябва да се погрижи за Мърчан", пише един коментатор на Patriots.Win. "Надяваме се, че той ще се срещне с някой нелегален с мачете", се казва в публикацията по отношение на нелегалните имигранти.

Коментар публикуван на Gateway Pundit призовава да се разстрелват либералите след присъдата. "Време е да започнем да ограничаваме някои левичари", се казва в публикацията. "Това не може да се реши с гласуване."

Заплахите за насилие и сплашващата реторика се увеличиха, след като Тръмп загуби изборите през 2020 г. и невярно заяви, че вотът е бил откраднат. Докато води кампания за втори мандат в Белия дом, Тръмп  представи съдиите и прокурорите в своите процеси като корумпирани инструменти на администрацията на Байдън.

Две трети в САЩ се страхуват от насилие след изборите тази година

Две трети в САЩ се страхуват от насилие след изборите тази година

Тръмп отново полага основите, за да оспори резултатите, ако загуби от Байдън за втори път

Заплахите за насилие и сплашващата реторика се увеличиха, след като Тръмп загуби изборите през 2020 г. и невярно заяви, че вотът е бил откраднат. 

"Това беше позор, това беше манипулиран процес от конфликтен съдия, който беше корумпиран", каза Тръмп пред репортери след това, повтаряйки коментарите, които често правеше по време на процеса.

12-членно жури призна Тръмп за виновен в четвъртък за фалшифициране на документи, в опит да прикрие плащане в замяна на мълчание относно сексуален контакт с порнозвезда преди изборите през 2016 г. Присъдата е насрочена за 11 юли, дни преди Републиканската партия да номинира официално Тръмп за президент преди изборите на 5 ноември. Тръмп отрече да е извършил нарушение и се очаква да обжалва решението.

След присъдата в четвъртък много от поддръжниците му казаха също, че присъдата му е доказателство, че американската политическа система е разрушена и че само насилствени действия могат да спасят страната.

"1 000 000  въоръжени мъже трябва да отидат във Вашингтон и да обесят всички. Това е единственото решение", се казва в коментар на Patriots.win. Друг добави: "Тръмп вече трябва да знае, че има армия, готова да се бие и да умре за него, ако каже думите... Ще взема оръжие, ако поиска."

Други публикации предлагат демократите като цяло да бъдат застреляни. "Америка е напълно унищожена от демократите. Заключи и зареди", написа коментатор на Gateway Pundit.

И Мъск се отрече от Тръмп

И Мъск се отрече от Тръмп

Предприемачът нямал планове да влиза в екипа на бившия президент на САЩ