Поражението на Руската федерация във войната, която води срещу Украйна, ще позволи на тази страна да преосмисли политиката си, да се обнови и да се промени.

Това каза съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски Михайло Подоляк в интервю за Current Time, цитирано от "Укринформ".

"Вярвам, че поражението ѝ е ключова задача за световната общност по отношение на отношението към Руската федерация. Парадоксална мисъл? Тоест, ако искаме да спасим страна като Русия, да спасим обществото, да дадем на тази цивилизация възможност да се развива по-нататък, тогава да, вероятно е необходимо тя да загуби, да се преосмисли и вече да съществува в различен форма. Тоест вероятно тогава ще може да се интегрира повече в съвременната хуманистична цивилизация, хуманистичната общност, в която се намираме ние, например, Украйна", каза Подоляк.

Според него за руското общество е много важно Русия да бъде победена в тази война - както и цялата ѝ истерия и немислима пропаганда. Тогава Русия ще може да се обнови отвътре и да стигне до някакъв друг обществен консенсус по какви правила да живее.

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Подоляк: Русия не разбра, че воюва с Украйна, а не с НАТО

Преговорите са прекратени, тъй като диалог не е възможен

Той коментира и ситуацията около "Азовстал" в Мариупол, като отбеляза, че евакуацията е в ход и тече труден преговорен процес.

"Руската страна се различава, за мое голямо съжаление, по това, че постоянно променя условията на преговорния процес. Ние взехме решение: докато тази трудна преговорна сесия, тази трудна преговорна евакуация определено приключи, да не коментираме подробно какво се случва", каза Подоляк.

Той обясни тази сдържаност с желание "за да не може никой да вложи думи в твърдение, което по-късно, по очевидни причини, ще предизвика странна реакция от Руската федерация".

Кремъл: "Азовстал" е под наш контрол

Кремъл: "Азовстал" е под наш контрол

Руската армия е превзела стоманодобивния завод в Мариупол