Руската армия е увеличила значително броя на настъпателните и щурмови операции, съобщи командващият украинската група войски "Таврия" генерал Александър Търнавски, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Според него вече втори ден Русия води по 50 военни сблъсъка всеки ден. Срещу войските от група "Таврия" са извършени 100 въздушни удара, каза Търнавски.

В същото време съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаил Подоляк е уверен, че Русия не е способна на нова мощна офанзива. Според него руската армия сега "воюва с количество, а не с качество".

"Но днес руската армия е малко по-различна армия, те се бият с численост. Да, те имат съответните добри оръжия, които използват", каза Подоляк. "Въпреки това Русия вече не е в състояние да организира такава мащабна настъпателна операция. Днес те активно се опитват да извършват настъпателни операции в Донецко направление. Виждаме 60-80 сблъсъка там. Но Украйна, след две години война, разбира точно какво трябва да се направи и как и как да им се противопостави.

Според него сега Русия събира 40 хиляди войници за следващата атака срещу Авдеевка. Освен това по-рано западни медии съобщиха, че Русия подготвя ново мащабно настъпление на украинска територия. Но Подоляк казва, че украинските военни се отнасят спокойно към тази информация.

Британското разузнаване: Авдеевка остава основната цел на Русия

Британското разузнаване: Авдеевка остава основната цел на Русия

Това е част от стратегията за пълно превземане на Донбас

За да унищожи руските резерви, Украйна се нуждае от ракети с голям обсег, казва той. "Това е очевидно, защото не можете да се биете количествено срещу числено превизхождаща армия. Не можете да противопоставите Русия с количество - трябва да противопоставите качеството на решенията за военно управление, качеството на високоточните оръжия, качеството на вземането на решения като такива", казва Подоляк.

Също така, според него, руската армия няма промени в стратегията и тактиката, така че Украйна разбира как Русия ще действа по-нататък.

"Да, те извършват определени концентрации и събират допълнителни сили. Но по отношение на нашата стратегия и тактика е абсолютно ясно какво ще направи Русия. Всичко, което правят по отношение на защитни действия, нападателни действия, концентрация, къде точно го правят и т.н.

"Дръж, расти и нанеси удар". Украйна може да се върне към офанзива през 2025 г.

"Дръж, расти и нанеси удар". Украйна може да се върне към офанзива през 2025 г.

През 2024 година Киев трябва да удържи на своите позиции при превъзходство на противника