В сегашните условия на война дневният ред се формира само от въоръжените сили на Украйна, така че няма значение какви укази подписва Владимир Путин и какво казва руската пропаганда.

Това каза Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента, който говори на националния телетон, цитиран от "Укринформ".

"Всички сблъсъци по отношение на референдумите, указите на г-н Путин, които са нищожни от правна гледна точка, нито едно от тях нямаше смисъл - това беше опит да се преиграе в медийното пространство това, което не може да се постигне на военен плацдарм. Бих искал да повторя това - днес само Украйна оформя дневния ред, само Въоръжените сили на Украйна оформят дневния ред, който ние ще следваме, освобождавайки нашите територии. Няма значение какво казва руската пропаганда, няма значение каквито укази подписва Путин, включително за преминаването на Запорожката АЕЦ под юрисдикцията на Росатом, няма значение какво казват за Керченския мост. Юридически всичко това няма смисъл", каза Подоляк.

 Украйна отблъснала атаки в близост до седем населени места

Украйна отблъснала атаки в близост до седем населени места

Руснаците са нанесли пет ракетни и 12 въздушни удара и са използвали РСЗО повече от 30 пъти.

Той добави, че това, което има смисъл сега, е постепенното унищожаване на руската инфраструктура за сигурност: "Вършим част от работата, унищожаваме складове от първи и втори клас или горивни бази. От друга страна, поради хаоса в отношенията вътре Непосредственото обкръжение на Путин, Русия сега започва да поглъща и унищожава себе си... Евентуалното събитие на Керченския мост е възможност за една или друга силна група в обкръжението на Путин да получи нови граници."

Освен това съветникът подчерта, че взривяването на Керченския мост значително усложнява оръжейните доставки на силите за нахлуване, както и нанася голямо психологическо въздействие върху наскоро призованите за военна служба в Русия, което допълнително влошава морала сред окупационните сили.

Подоляк добави, че Русия е в процес на сочене с пръст и изкупителна жертва за неуспехите в тяхната "специална военна операция" в Украйна, която не върви по план.

"Затова ще има определени рокади на най-високите постове. Според мен има абсолютно изразен конфликт между Министерството на отбраната на Русия и Генералния щаб, от една страна, и от друга - ФСБ, руската гвардия, ЧВК, в лицето на г-н Пригожин, който днес се смята за най-добър избор или за поста министър на отбраната, или за началник на руската гвардия", добави Подоляк.

Според съветника това, което се излъчва публично в Русия - заседанията на Съвета за сигурност или публичните обръщения на Путин или комуникацията му с руския кабинет - не дава реална информация какво точно се случва в елита, в най-близкото обкръжение на Путин.

"Конфликтът наистина навлезе в разгорещена фаза, всичко, което се случва в Русия днес, след мобилизацията, след като няколко пъти г-н Путин премълча ключови събития, например масовото отстъпление на руските войски от Харковска област, размяната на Военнопленниците от Азовстал, развитието на Крим - не само моста, но и Новофедоровка преди това. Той не коментира това, така че процесите на хаосизация на социалните отношения постепенно се засилват, имам предвид на ниво политическия елит", каза Подоляк.

Съветникът на президента добави, че днес практически цялото класическо руско генералство - "тоест основата на основите на режима на Путин, днес е в упадък, днес те са под голям натиск". Затова в Руската федерация вече се извършват определени арести и това ще продължи: "Така че можем само да очакваме нарастване на изразения конфликт".

Подоляк също се обърна към Twitter, за да се подиграе на това, което стои зад така наречената руска "власт":

"1. РФ обявява наборна военна служба поради загубите 2. Мобилизира престъпници 3. Моли Иран за дронове и Северна Корея за оръжия 4. Иска да въвлече Беларус във войната 5. Заплашва с ядрено оръжие неядрена страна."

ISW: Иранските дронове няма да променят хода на войната в Украйна

ISW: Иранските дронове няма да променят хода на войната в Украйна

И частната армия Вагнер влиза в руските социални медии

Припомняме, че Русия вече обвини Киев в тероризъм за атаката на Кримския мост и намеси редица държави като помощници, сред които и България.