Пресслужбата на Евгений Пригожин съобщи, че основателят на ЧВК "Вагнер" е погребан, цитирана от руската служба на Би Би Си.

"Сбогуването с Евгений Викторович се проведе в закрит формат. Тези, които желаят да се сбогуват, могат да го направят на Пороховското гробище ", се казва в съобщението.

През целия ден журналистите се опитваха да разберат в кое гробище в Санкт Петербург ще бъде погребан Пригожин, който загина при самолетна катастрофа. Имаше няколко версии, които не бяха потвърдени.

По ранно през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма информация за погребението на основателя на ЧВК "Вагнер", а присъствието на руския президент Владимир Путин "не е предвидено" на него.

На 27 август Следственият комитет приключи генетичните експертизи след катастрофата на самолета в Тверска област. Както съобщиха на ТАСС от пресслужбата на Следствения комитет, самоличността на всички загинали е установена, те отговарят на обявения списък, в който фигурира и Пригожин.

Руските авиационни власти обявиха, че шефът на ЧВК "Вагнер" е пътувал в частен самолет, който в сряда се разби северозападно от Москва - точно два месеца, след като Пригожин извърши неуспешен бунт срещу руското военно ръководство. Кремъл отхвърли предположенията на Запада, че той е бил убит по руска заповед, като "абсолютна лъжа".

Служители от Съединените щати съобщиха, че самолетът вероятно е бил свален по заповед на руския президент Владимир Путин като отмъщение за прекратения метеж на Пригожин.

Руското информационно пространство забрави Пригожин

Руското информационно пространство забрави Пригожин

Нито един известен канал, свързан с "Вагнер", не е споделил информация за бъдещето на групата