Влиятелни ливански политици се очаква да дойдат на погребението на депутата Антоан Ганим, който загина в сряда, информира Би Би Си.

За следващата седмица бяха насрочени президентските избори в Ливан. Трябва да се избере приемник на президента Емил Лахуд, известен с просирийските си настроения.

Убийството на няколко фигури с антисирийски възгледи непосредствено преди изборите намали прозападното мнозинство в парламента.

Смята се, че убийствата са подготвени от Сирия, но страната отрича да е замесена.

Траурната церемония по погребението на Ганим и двама от неговите бодигарди, които бяха убити заедно с него, ще се състои в район Фурн Ел Шебак в източен Бейрут.

Кварталът, който е предимно християнски, беше избирателният район на Антоан Ганим. След това траурната церемония ще продължи в църквата Сакр Кур в Бадара.

Вчера, в деня на траур заради смъртта на Ганим, банките, училищата и правителствените учреждения в Ливан бяха затворени. Университетите и училищата няма да работят и днес, съобщи образователният министър.

Припомняме, на 19 септември най-малко 7 души загинаха след като кола-бомба избухна в християнско предградие в ливанската столица Бейрут. Сред загиналите в атентата - станал дни преди президентските избори - е и депутатът Антоан Ганим, известен с антисирийските си възгледи.