Премиерът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик смята, че подялбата на Косово е единственото реално трайно решение, което би могло да бъде приемливо и за сърби, и за албанци.

„Ако аз бях на мястото на албанските управници, бих пожертвал северно Косово с цел осигуряване на дългосрочния мир и разграничаването от Сърбия", заявява Додик в интервю за черногорския вестник „Дан", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Додик е първият сръбски политик, който открито подкрепи териториалното разделение на Косово и Метохия.

Официалните власти в Белград нееднократно са заявили, че идеята за подялба на провъзгласената през 2008г. за независима провинция е неприемлива и съгласно действащата конституция Косово и Метохи се явяват част от територията на Сърбия.

Против подялбата категорично се обявява Прищина. Според експертите тази сложна ситуация създава не само политическо, но и икономическо, и социално напрежение в областта.

Те посочват два изхода: или чрез военни действия, които са неприемливи и за Белград, и за Прищина, или чрез подписването на договор за териториално разграничение межди косовските сърби и албанци по течението на река Ибар, отделяща северните райони от Косово.