Лейбърската и Шотландската национална партии настояха правителството да даде пълно обяснение пред британските депутати за това как изстрелването на ракета "Тридент" се е объркало.

Невъоръжена ракета се отклонила от траекторията си няколко седмици преди британските депутати да гласуват подновяването на системата за ядрени оръжия.

Британското военно министерство твърди, че подводница HMS Vengeance и нейният екипаж са били "успешно тествани".

Министърът на финансите в сянка Джон Макдонъл коментирал, че това било "изключително тревожно". Парламентът не е бил уведомен за инцидента от юни миналата година.

Ниа Грифит, военен министър в сянка на лейбъристите, призова британския премиер Тереза Мей да даде "пълно обяснение" на депутатите по-късно.

Междувременно първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която е дългогодишен противник на "Тридент", нарекла очевидно неуспешното изстрелване на ракетата "изключително сериозен проблем".

Лидерът на шотландските националисти написала в "Туитър": "Трябва да има пълно разкриване на онова, което се е случило, кой какво и кога е знаел и защо не е била подадена информация до Камарата на общините."

БиБиСи отбелязва, че британският кралски флот е извършил шест подобни изпитания от 2000 г. насам и в миналото е оповестявал успешни изстрелвания, но в този случай не го сторил. Подводницата HMS Vengeance се е върнала в морето за изпитания през декември 2015 г., след като ѝ е бил направен ремонт на стойност 350 млн. паунда, който включвал инсталирането на ново оборудване за изстрелване на ракети и модернизирани компютърни системи.

Според британски издания, невъоръжената ракета Trident II D5 е било планирано да бъде изстреляна на 9012 км от крайбрежието на американския щат Флорида към мишена в морето край западния бряг на Африка, но се отклонила към САЩ.

През юли, дни преди Тереза Мей да стане премиер след оставката на Дейвид Камерън, британските депутати подкрепиха отпускането на 40 млрд. паунда за модернизирането на "Тридент".

По време на дебатите Тереза Мей изтъкнала пред депутатите, че би било "акт на изключителна безотговорност" Великобритания да се откаже от ядрените си оръжия.