Европейската комисия се е отказала от намерението си да наложи санкции срещу руския ядрен сектор или негови представители в следващия си пакет.

Това съобщи Politico. Медията се позова на трима европейски дипломати.

Според изданието причината за това са възраженията на Унгария и Франция.

Будапеща заяви, че атомните електроцентрали на Росатом са от решаващо значение за енергийната система на страната, като осигуряват около 50% от нуждите ѝ от електроенергия.

От своя страна френските представители припомниха, че руската суровина се използва в много атомни електроцентрали по света.

Като компромисен вариант беше разгледан вариантът за налагане на персонални санкции срещу представители на руския ядрен сектор, но в крайна сметка и той беше изоставен, пише Politico.

Финландия прекрати договор с "Росатом"

Финландия прекрати договор с "Росатом"

Централата трябваше да заработи през 2029 година

Информацията, че в 10-ия пакет от европейски санкции не се разглеждат мерки срещу руската ядрена индустрия, беше потвърдена от ръководителя на Генерална дирекция "Енергетика" на Европейската комисия Дите Юел Йоргенсен в изказване пред енергийната комисия на Сената на САЩ.

Киев неведнъж е призовавал лидерите на ЕС да наложат санкции срещу руския ядрен монопол с аргумента, че дейността му генерира огромни приходи за Кремъл, което му позволява да финансира войната срещу Украйна. Позицията на Киев беше подкрепена от президента на Литва Гитанас Науседа, който призова ЕС да включи "Росатом", компаниите и банките, занимаващи се с диаманти, в новия пакет от санкции.

В сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация, представиха в Брюксел проект на десетия пакет от санкции. В него не се споменаваше руският ядрен сектор.

Киев иска санкции срещу руския ядрен сектор, но за ЕС залозите са твърде високи

Киев иска санкции срещу руския ядрен сектор, но за ЕС залозите са твърде високи

5 страни в ЕС настояват за ядрени санкции срещу Русия и "Росатом"

Според тях десетият пакет ще включва експортни ограничения преди всичко за електронните компоненти и оборудването с двойна употреба, което би могло да се използва за производство на оръжие. Освен това някои руски медии, редица банки и около 100 физически и юридически лица ще попаднат в обхвата на новите санкции.