По-време на среща на върха в четвъртък, лидерите на ЕС се ще настояват че могат да се справят едновременно с войните в Украйна и в Близкия изток — като същевременно следят напрежението между Косово и Сърбия, да не говорим за Армения и Азербайджан, пише "Политико".

Конфликтът между Израел и Хамас все повече измества Украйна от светлината на политическите прожектори, докато битката за Газа ще доминира на срещата.

"Ясно е, че конфликтът в Близкия изток хвърля малко сянка върху случващото се в Украйна", каза в сряда белгийският премиер Александър Де Кроо.

Въпреки амбициите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да превърне ЕС в "геополитическа" централа, двата конфликта поставят на изпитание границите на външнополитическия обхват на ЕС , особено след като европейските лидери изпитват затруднения да съгласуват позициите си спрямо Израел.

Недоволни в ЕС: Фон дер Лайен не отразява позицията на блока за палестинската държава

Недоволни в ЕС: Фон дер Лайен не отразява позицията на блока за палестинската държава

Около 800 служители на ЕС протестират, че тя проявява неоправдано пристрастие към Израел в конфликта.

Дори привидно безобидният въпрос за призива за спиране на конфликта, за да се позволи хуманитарна помощ в Газа, предизвика сложен дипломатически валс. Въпреки че има инерция в тази посока, ръководена от действащия испански премиер Педро Санчес, Германия и други страни са въздържани от всякакви призиви за продължително прекратяване на боевете, което може да се разглежда като накърняване на правото на Израел да се бори с ислямистките бойци от Хамас.

Нападението на Русия срещу Украйна в началото на 2022 г. беше историческа повратна точка за европейската сигурност и външна политика. Шокиращият ефект от пълномащабна инвазия на европейска земя доведе до безпрецедентна солидарност с украинците, европейско единство в посрещането на руската агресия и перспективата за членство в ЕС за Киев.

Но въпреки че конфликтът в Близкия изток има подобни далечни последици, страните от ЕС не показаха подобно единство, като лидерите също се страхуваха от вътрешнополитически разделения между произраелски и пропалестински лагери и други последствия като атаки на бойци и масови протести.

"Това е открит конфликт, който засяга цялото европейско общество и предизвиква безредици в редица европейски градове", каза представител на ЕС, пожелал анонимност, за да говори свободно. "Разбира се, че доминира в умовете на лидерите."

Управлението на фона на двата конфликта ще бъде борба, каза Луиджи Сказиери от Центъра за европейска реформа, мозъчен тръст. "ЕС ще трябва да раздели вниманието и финансовите си ресурси между Украйна и Газа. Украйна ще бъде засенчена и за ЕС ще бъде по-трудно да се съгласи да предостави големи количества макроикономическа и военна помощ на Киев.

Зеленски: Вниманието на света към Украйна трябва да се поддържа

Зеленски: Вниманието на света към Украйна трябва да се поддържа

Предстои срещата в Малта на 28 и 29 октомври

Срещата на върха вероятно ще предизвика нов дебат за това как да се финансира отбранителната индустрия на блока. Това включва дискусия за това как да се структурира разширяването на Европейския механизъм за подпомагане на мира, извънбюджетен паричен фонд от 20 милиарда евро, който все още не е официално подписан от лидерите.

Може би имайки предвид разделения фокус на фона на сътресенията в Близкия изток, Украйна засилва призивите не само за повече помощ и оръжия, но и към западните страни да увеличат рязко инвестициите си във военно оборудване, особено боеприпаси и противовъздушна отбрана.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се обърне виртуално към лидерите на ЕС в четвъртък.

Най-верните поддръжници на Украйна в ЕС, Полша и балтийските страни, предупреждават западноевропейските си колеги да не изпускат от поглед битките на изток от ЕС.

Конфликтът в Израел е "разсейващ", каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис пред репортери в понеделник преди срещата на външните министри на ЕС. На тази среща Израел измести Украйна от върха на дневния ред, за първи път от началото на пълномащабното нахлуване на Русия.

"Когато става въпрос за приоритети, определено Украйна е приоритет, това е основният конфликт, той е на нашите граници. Бих го нарекъл майката на всички конфликти на 21 век", каза той.

Дипломати от няколко страни от ЕС също предупреждават, че Брюксел не може да отклони вниманието си "от драмата, която се развива пред задната ни врата, а за някои държави-членки дори на техните граници", каза друг дипломат от ЕС.

Все пак начина, по който ЕС се справя с конфликта в Близкия изток, вече отчасти подкопава отношенията му с Украйна. Всякакъв морален авторитет, който Брюксел е оставил в развиващите се страни и особено в ислямския свят, бързо се изпарява поради това, което там се смята за прекалено произраелска позиция на Комисията.

"Наративът, че ЕС е виновен за двойни стандарти и лицемерие, ще се засилва с нарастването на броя на мъртвите цивилни в Газа", каза Скациери. "Това ще затрудни постигането на консенсус за Украйна на международните форуми."

ЕС също попречи на външнополитическите си амбиции чрез своята какафония и несъгласия относно това как да се справи с войната Израел-Хамас.

Първоначалният отговор на ЕС на кризата беше белязан от един европейски комисар, който обяви едностранно спиране на цялата помощ за развитие на ЕС за палестинците , само за да накара Комисията след това да изясни, че помощта ще бъде "преразгледана " - а не спряна. По-късно пътуването на фон дер Лайен до Израел предизвика ответна реакция в някои столици на ЕС и Европейския парламент за това, че е бил твърде едностранчив и че не е призовал Израел да спазва международното право при своята блокада и бомбардиране на Газа.

„Опасният чар“ на Путин заслепи и Нетаняху

„Опасният чар“ на Путин заслепи и Нетаняху

За няколко дни отношенията на "уважение" и "разбиране" между Русия и Израел бяха пометени