Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен тревожи външнополитическия екип на ЕС, като пренебрегва да спомене подкрепата на блока за палестинската държавност в публичните си коментари относно войната Израел-Хамас, пише "Политико".

В допълнение към натиска върху нея, около 800 служители на ЕС също предприеха необичайната стъпка да протестират, че тя проявява неоправдано пристрастие към Израел в конфликта.

Последната възпламенителна точка беше реч в четвъртък в института Хъдсън, консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, когато тя даде приоритет на правото на Израел да се защитава след нападението на Хамас на 7 октомври и пропусна да спомене решението за две държави, което е в основата част от позицията на европейските страни.

Урсула фон дер Лайен: Русия и Хамас си приличат

Урсула фон дер Лайен: Русия и Хамас си приличат

Тя се опасява от разпространението на "инфекцията" и към други страни

Един високопоставен служител на ЕС, коментирайки речта, я обвини, че излага личните си възгледи и представя небалансиран възглед за позицията на ЕС по отношение на кризата в Близкия изток. Външната политика "се решава от държавите-членки, от Съвета.Останалото, с пълно уважение, са лични мнения, [те] могат да бъдат много ... легитимни, но не представляват позицията на Европейския съюз като такава", оплака се той. Позицията на ЕС е "възстановяване на близкоизточния мирен процес като единственото възможно решение на този въпрос", добави той.

Произраелската позиция на Фон дер Лайен вече срещна силна съпротива след посещението и в страната миналата седмица, когато тя беше силно критикувана от евродепутатите, че не е призовала Израел да спазва международното право с неговото ембарго и бомбардировки срещу Газа, от където започна атаката на Хамас.

Според няколко официални лица отношенията й с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел вече са били сложни и кризата е разширила пропастта, тъй като той бързо постави под въпрос законността на ограниченията на Израел срещу населението на Газа.

ЕС утроява хуманитарната помощ за Газа, докато уточнява позицията си

ЕС утроява хуманитарната помощ за Газа, докато уточнява позицията си

Страните от блока остават с променлива, колеблива и несинхронизирана позиция след атаката на Хамас

Говорителят на Европейската комисия не коментира в отговор на високопоставения служител, който разкритикува нейната реч в института Хъдсън.

В допълнение към усещането за вътрешни разногласия в ЕС заради войната, група служители на ЕС изразиха разочарованието си от фон дер Лайен в отворено писмо. Текстът е подписан от 798 служители, работещи в Брюксел и в посолствата на ЕС по света, според чернова, видяна от POLITICO, от петък.

"Загрижени сме от безусловната подкрепа на Комисията, която представлявате, за една от двете страни. Тази подкрепа се изразява по неконтролиран начин, например сгради на ЕК, осветени с израелското знаме", пишат те.

Тъй като в Комисията работят повече от 30 хиляди души, някои служители предположиха, че писмото не е получило голяма подкрепа.

Критиките със сигурност не спечелиха подкрепата на Кристиано Себастиани, президент на Renouveau et Démocratie, профсъюз, представляващ служителите на ЕС. "Изпитвам пълно уважение към усилията, те вярваха, че правят нещо полезно", каза той пред "Политико". Но "не съм съгласен, защото заедно с колегите, които се обърнаха към мен за обяснения, го намирам за доста небалансирано и ориентирано в и без това толкова сложния контекст", добави той.

Но междувременно напрежението нараства.

Във вътрешна бележка, изпратена до целия персонал на Комисията и видяна от "Политико", се казва, че в неделя от 12 до 18 часа се очаква около 10 000 демонстранти в подкрепа на палестинците да се съберат близо до кръговото кръстовище Шуман, където са сградите на ЕС.

"Полицията не изключва присъствието на агресивни демонстранти", се казва в бележката.

Шарл Мишел осъди удара по болницата в Газа

Шарл Мишел осъди удара по болницата в Газа

Евролидeрите с нюанси в реакцията след трагедията