Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, подобно на президента на САЩ Джо Байдън, оприличи Русия и "Хамас", информира Би Би Си.

"Русия и "Хамас" си приличат. Както каза президентът (на Украйна Володимир) Зеленски, тяхната "същност е една и съща". И двете убиха и взеха за заложници невинни цивилни, включително бебета и деца. Това е варварски начин на борба. И ако тази "инфекция" не бъде спряна, тя може да се разпространи от Европа към Близкия изток и Индо-тихоокеанския регион", каза тя, говорейки в американския институт "Хъдсън".

Байдън в обръщението си към нацията каза, че и "Хамас", и руският президент Владимир Путин искат да унищожат една съседна демократична държава и САЩ са длъжни да предотвратят това, тъй като са фар на свободата и демокрацията за целия свят.

"Ние не можем и няма да позволим на терористи като "Хамас" и тирани като Путин да победят", каза той.

"Хамас" е призната за терористична организация в много страни по света. Русия след нахлуването си в Украйна беше призната за държавен спонсор на тероризма в редица европейски страни, както и в Европейския парламент и Парламентарната асамблея на НАТО.

Коментирайки думите на Байдън, прессекретарят на Путин Дмитрий Песков каза, че "подобна реторика едва ли е подходяща за отговорни държавни лидери". "Президентът (Байдън) каза, че той лично и Съединените щати ще продължат да се опитват да оказват натиск и да сдържат Русия. Ние знаехме това отдавна, не е тайна", добави Песков.

Шарл Мишел осъди удара по болницата в Газа

Шарл Мишел осъди удара по болницата в Газа

Евролидeрите с нюанси в реакцията след трагедията