Двама полицейски служители във френската столица Париж са били отстранени от длъжност, след като са били заснети на видео да използват изключително обидна расистка ругатня, съобщават френските медии.

Полицаите са използвали унизителен термин за северните африканци, за да се подиграят с мъж, когото са арестували, и са повторили расистки израз за него, че не може да плува.

Кадрите скорострелно станаха хит в социалните мрежи и предизвикаха възмущение в цяла Франция.

Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер също остро разкритикува двамата полицаи, като настоя, че "няма място" за расизъм в полицията.

Той съобщи също, че полицейският орган за вътрешен контрол е бил уведомен и ще започне разследване.

Инцидентът е станал в ранните часове на неделя сутринта в предградието Сена Сен Дени, което се намира северно от Париж.

Мъж, който е заподозрян в кражба, е скочил в река Сена, според информациите, за да избегне арест, а след това е бил изваден от полицията.

Докато водели мъжа към полицейския микробус, един от полицаите обидил мъжа на расистка основа и добавил: "Той не знае как да плува."

След това колегата му се разсмял и му отговорил: "Трябваше да си вържеш тежест на крака."

Случката е заснета от журналиста и антирасистки активист Таха Бухафс, който след това я публикувал в "Туитър". Досега видеото е гледано повече от 1,8 млн. пъти.

В отговор Кастанер написа в "Туитър": "Цялата светлина ще бъде хвърлена по въпроса ... Расизмът няма място в полицейските сили на републиката."