Хиляди полицаи блокираха централен Париж в събота, когато антиправителствените протестиращи "жълти жилетки" отхвърлиха забрана за масови събирания, насочени към предотвратяване на разпространението на коронавируса, съобщава "Ройтерс".

В телевизионно обръщение към нацията в четвъртък президентът Еманюел Макрон обяви затваряне на училища и призова хората да избягват близък контакт от страх от разпространението на вируса, който е уби 79 души във Франция и е зарази над 3600.

Covid-19 "порази" Айфеловата кула

Covid-19 "порази" Айфеловата кула

Монументът ще бъде достъпен ...

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер каза в петък, че всички събрания с повече от 100 души са забранени. Парижката полиция вече отхвърли молбите на протестиращите да демонстрират на чувствителни обекти тази събота, включително на Шанз-Елизе, където избухнаха жестоки сблъсъци между силите за сигурност и протестиращите преди почти година.

"Събота, демонстрационен ден. Някои хора смятат, че коронавирусът няма да ги докосне и отказват да спазват мерките", каза служител на полицията пред тежко въоръжено превозно средство, блокиращо пътя, който води до президентския дворец.

В събота правителството публикува официално постановление, с което забранява всички несъществени събития, но стотици протестиращи, някои от които носят защитни маски, започнаха да се събират извън жп гарата в Монпарнас с лозунги против Макрон.

Спешна видеоконференция на лидерите от Г-7

Спешна видеоконференция на лидерите от Г-7

Макрон: Координираме се за ваксина и лечение, икономически и финансов отговор

Докато протестите сега са много по-малки, гневът към правителството на Макрон остава. "Трябваше да дойдем... за да кажем на Макрон, че все още сме тук и че няма да приемем пенсионната му реформа", обясни един пенсионер.

Гласоподавателите ще започнат да избират кметове за 35 000 кметства и почти половин милион съветници в неделя.

Макрон реши да не спира изборите, въпреки опасенията за вируса, които накараха правителството да затвори училищата и университетите, да прекрати големи спортни събития, да ограничи обществения транспорт и да затвори туристическите атракции.

Франция компенсира 99% от работниците, изгубили заплатите си заради коронавируса

Франция компенсира 99% от работниците, изгубили заплатите си заради коронавируса

Франция забрани пътуванията, затвори училищата и наложи други мерки