Украинската полиция е използвала сълзотворен газ срещу протестиращите пред сградата на Върховната рада (парламента) в Киев, съобщава УНИАН.

Според агенцията полицията се е опитала да щурмува палатковия град, който беше разположен в Мариинския парк, намиращ се до парламента, като протестиращите са влезли в схватка с полицията.

Протестиращите издигнаха 50 палатки пред парламента на Украйна

Протестиращите издигнаха 50 палатки пред парламента на Украйна

Около 500 протестиращи остават в района

"Специални полицейски части предприеха настъпление срещу палатковия град на улица "Грушевска", на ъгъла с улица "Шелковичной". Полицаите се отправиха към първите палатки, но протестиращите отвърнаха на удара. Униформените използваха сълзотворен газ, сред пострадалите е и депутатът от партията "Самопомощ" Егор Соболев", уточнява УНИАН.

Самият Соболев обвини спецчастите, че са нападнали палатковия лагер. "Използват сълзотворен газ, удрят по коленете, опитват се да изтласкат хората. Ръководителите на полицаите се крият зад гърбовете им, без да обясняват кой е издал такава заповед и въз основа на кой закон действат", написа депутатът в профила си във "Фейсбук".

Воювали в Донбас може да са в основата на новия "майдан" в Украйна

Воювали в Донбас може да са в основата на новия "майдан" в Украйна

Промяната на властта в Украйна нямало да стане в резултат на военен преврат

Към момента обстановката около парламента е спокойна, но някои протестиращи се опитват да къртят тротоарни плочки, докато други се опитват да ги убеждават да не го правят.

Вчера няколко хиляди души със знамена на националистическите партии "Национален корпус" (създаден на основата на батальона "Азов"), "Свобода", а също "Движение на нови сили", "Отечество", "Самопомощ" и редица обществени организации организираха протест пред Върховната рада.

Те настояха за отмяната на имунитета на депутатите, промяна на изборното законодателство и създаването на специализиран съд за борба с корупцията.

Михаил Сакаашвили, който е едно от основните лица на протеста, заяви, чеако техните искания не бъдат изпълнени, протестиращите ще настояват за оставката на Порошенко. Във вторник вечерта между протестиращите и полицаите се разразиха сблъсъци.