Канадските и американските власти работиха заедно в едногодишно разследване на трансграничен трафик на огнестрелни оръжия, което доведе до 42 ареста и изземване на оръжия и наркотици, съобщи полицията в Торонто във вторник, цитирана от Ройтерс.

Арестуваните лица, срещу които са повдигнати общо 422 наказателни обвинения, ще се явят пред съда в Торонто в петък, се казва в изявление на полицията. Властите твърдят, че лицата са участвали в незаконни продажби на огнестрелни оръжия в Торонто и околните райони.

Делът на убийствата с огнестрелно оръжие в Канада е несравнимо по-малък от този в Съединените щати, показват данни от 2020 г., но все още е по-висок от този в други богати страни и се покачва. Повечето от оръжията, използвани при престъпления в Онтарио, най-гъсто населената провинция, са внесени контрабандно от Съединените щати.

Правителството на премиера Джъстин Трюдо обеща да се бори с престъпленията с огнестрелно оръжие чрез строги мерки за контрол върху оръжията, включително общонационално замразяване на продажбата, покупката или трансфера на оръжия в Канада.

От 173 конфискувани огнестрелни оръжия повечето са били пистолети, съобщи полицейската служба на Торонто. По-голямата част от огнестрелните оръжия са били контрабандно внесени в Канада от Съединените щати, а някои са от вътрешен произход, се казва в съобщението.

Полицията също конфискува фентанил на стойност около 300 000 канадски долара (222 700 щатски долара) и кокаин на стойност около 190 000 канадски долара (140 900 щатски долара).

Полицейската служба на Торонто е започнала разследването през март 2022 г. и е работила с други регионални полицейски и гранични власти в Канада и Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви на САЩ.

Канада има по-строги закони за притежание и носене на оръжие от Съединените щати, но канадците могат да притежават огнестрелни оръжия с лиценз, а дългите оръжия, предназначени за използване за лов, не следва да бъдат регистрирани.

Миналата година канадската полиция арестува 22 души, конфискува 27 пистолета и наркотици на стойност 1,3 милиона канадски долара (964 000 щатски долара) по време на 10-месечно разследване на мрежа за трафик на оръжие и наркотици, действаща в Канада и Съединените щати.

Мъж застреля петима души в жилищна сграда в Торонто

Мъж застреля петима души в жилищна сграда в Торонто

Стрелецът е убит от полицията