Турската полиция е арестувала 19 души и е използвала сълзотворен газ в центъра на Истанбул, за да разпръсне десетки активисти, опитващи се да се съберат и да отбележат годишния гей парад, седмица, след като властите забраниха шествието им. Това съобщава „Ройтерс”.

Германски депутат и член на Европейския парламент също били задържани за кратко, докато полицията преследвала активисти по улиците и им пречела да се съберат и да прочетат изявление, заявявайки, че е забранено.

Организаторите отмениха годишния гей парад, провеждан мирно от 2003 г. насам, след като властите не разрешиха събитието да продължи и разположиха стотици полицаи близо до площад Таксим.  

Волкер Бек, член на германския Бундестаг и ветеран активист за правата на гейовете, беше сред онези, които бяха задържани за кратко. Други двама германски граждани също бяха задържани.

„Те не правеха нищо лошо, а бяха вкарани в полицейска кола”, каза той пред „Ройтерс”, след като полицейските служители още веднъж се опитали да го напъхат в такси, казвайки му да държи пресконференция в собствената си държава.

Бек заяви още, че турците в Германия свободно правят демонстрации по улиците на Берлин, Хамбург или други германски градове „за” или „против” германското и турското правителства.

„Това е справедливо и демократично право в Турция, както и в Германия и аз не мога да разбера, че такова отношение към депутат може да се случва пред полицията”, допълни той.